BORINSKÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB

BORINSKÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB

Karol Duchoň nádherne a, najmä, pravdivo zaspieval, ako sa žije V dolinách:)
Kvety sú pestrejšie, lúky sa viac vlnia pod hladením vetra, vzduch viac spieva a prostredie je prívetivejšie.
Aj napriek malému počtu obyvateľov sa dedinka Borinka pýši viacerými osobnosťami- skladatelia, herci, speváci, ilustrátori…
V Borinke je niečo magické:) Jedna príjazdová cesta, dookola lesy- poznáte ma. Diagnóza: environmentalista.
Chlebík s chuťami, ktoré mi evokujú toto miesto. Plná, zemitá, rázne jemná chuť. Protiklady, ktoré sa priťahujú:)
Samozrejme, chlebík je kváskový!
*BORINSKÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB*
Potrebujeme:
150g ražnej chlebovej múky
150g vody
1PL materského kvásku
        – Suroviny zmiešame, prekryjeme fóliou proti obschnutiu a necháme 12hodím v izbovej teplote rozkvasiť.
Následne pridáme:
200g pšeničnej chlebovej múky tmavej
50g grahamovej múky
50g špaldovej chlebovej múky
150g vody
2 hrste pohankových vločiek
1 hrsť semienok (mix rôznych druhov)
2PL hnedého ľanu (v mažiari podrveného)
1čl celej rasce
2čl soli
        – V robote, alebo najlepšie rukami, vymiesime cesto. Keďže raž je veľmi lepivá, miesime dlhšie, aby lepok bol správne rozvinutý a s cestom sa počas celej prípravy dobre pracovalo.
Vymiesené cesto necháme v mise prikryté fóliou, aby neobschlo, kvasiť 3hodiny. Počas tejto doby cesto 4 krát preložíme.
Ak je lepok dostatočne rozvinutý, dosku nemusíme múčiť, cesto sa nelepí.
Na doske cesto premiesime, vyformujeme bochník a dáme finálne kvasiť do škrobom vysypanej ošatky.
Prikryté proti obschnutiu necháme kvasiť 2-3hodiny.
Rúru si zapneme na 250´C s tým, že dáme do rúry zároveň nahrievať i dva plechy- jeden plech, na ktorom sa bude chlieb piecť a druhý, starý plech na dno rúry určený na zaparenie.
Po dosiahnutí teploty počkáme ešte 5-10minút. Chlieb vyklopíme na plech, do spodného plechu vylejeme hrnček vody a rýchlo zatvoríme.
Pečieme 10miniút.
Následne rúru otvoríme, vyvetráme, vyberieme plech s vodou, teplotu znížime na 200´C a dopekáme 20minút.
Po vybratí z rúry zaklopeme na bochník zo spodu. Zvuk musí byť jasne dutý. Vtedy je chlieb upečený.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
15