CELOZRNNÉ SUŠIENKY S VLOČKAMI

Patrím medzi mlsných ľudí. A potrpím si na kvalitu, pretože si uvedomujem, že tak, ako autu funguje motor vďaka kvalite benzínu, tak naše telo funguje, ako sa stravujeme- vysvetlenie dôležitosti kvality stravy aj pre chlapov:)
V strave si, bohužial, v dnešnom znečistenom svete musíme voliť menšie zlo.
No existujú aj svetlé výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo:)
Tou výnimkou sú aj tieto sušienky. Milujem ich! Robievam ich ako kopčeky a sú vďaka tomu šťavnaté vo vnútri a chrumkavé napovrchu.
Tento raz som sa chcela pohrať s jejich vzhľadom. Čokoládu som nedala do cesta, no roztopila som ju a efektne- rozumej ledabilo:)- ozdobila. Veľmi lákavé na oči. Deti sa šli zadrhnúť, vôbec im nevadila polohruvá celozrnná múka, kde obaly zŕn sú väčšie, citelnejšie na jazyku.
Dokonca, moja drahá polovička, bytostne nenávidiaca všetko, kde sú sušené hrozienka, si ich balila aj do práce!
Kto by ich teda nemiloval?:)
Rada volím tento recept aj pre ich variabilitu. Usypem do nich všetko, na čo mám chuť- semienka, kokos, čokoládu, viaceré druhy sušeného ovocia, orechy… no mňamka, nie?:)
*CELOZRNNÉ SUŠIENKY S VLOČKAMI*
Potrebujeme:
3/4 šálky sušených hrozienok
3/4 šálky trstinového cukru
2,5 šálky celozrnnej polohrubej múky
1,5 šálky vločiek
1 šálka oleja
3 vajcia
2čl vínneho kameňa
1/2 čl soli
2čl vanilkového cukru
+ čo máme radi- čokoláda, kokos, orechy, sezam….
        – Vo veľkej mise zmiešame suché prísady- hrozienka, cukor, múka, vločky, soľ, vínny kameň a ingrediencie podľa našej voľby(ak chcete dať čokoládu do cesta, dajte 100gramov).
Poriadne premiešame.
Následne pridáme olej a vajcia. Podľa toho, koľko sme pridali surovín navyše, možno bude treba pridať olej, no opatrne. Zmes je jemne sypká, no po stlačení drží pokope.
Na plech s papierom na pečenie malou lyžičkou dávkujeme kopčeky, ktoré len trochu pritlačíme- oni sa v rúre ešte mierne roztečú.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 250´C 3-5minút. Spoznáme to podľa hnednúcich okrajov.
Po vyjmutí z rúry ich necháme na plechu mierne vychladnúť, čím spevnejú.
Po vychladnutí ich možno efektne ozdobiť rozpustenou čokoládou(na túto dávku som rozpustila 80g horkej a 50g bielej čokolády).
Tadáááááá!
Dobrú chuť!
POZN: Z uvedenej dávky výjde 48ks sušienok, presne na 4 plechy po 12ks.
TIP: Predchystajte si sušienky dopredu. Suché prísady zmiešajte a dajte do uzatvárateľného sáčika- tam budú čakať na svoj deň:)
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
13