ČOKOLÁDOVÁ TORTA S DOMÁCIM CITRÓNOVÝM MASCARPONE A MAKOM

ČOKOLÁDOVÁ TORTA S DOMÁCIM CITRÓNOVÝM MASCARPONE A MAKOM

V noci pri zaspávaní, keď som bojovala s myšlienkou vstať a dať si niečo dobré, ma to zrazu napadlo! Vedela som, čo chcem! Predstavila som si súhru všetkých ingrediencií a bolo mi jasné, že dlho nevydržím nevyskúšať… A tak uzrela svetlo sveta, hviezda vyšla a zmizla rýchlosťou blesku pre svoju geniálnu chuť!

*ČOKOLÁDOVÁ TORTA S DOMÁCIM CITRÓNOVÝM MASCARPONE A MAKOM*

Na cesto potrebujeme:

250ml vriacej vody

50g kakaa

100g trstinového cukru

125g rozpusteného masla

225g hladkej múky

130g trstinového cukru

½ prášku do pečiva

½ jedlej sódy

2čl vanikového extraktu

2vajcia

 

Na krém:

2 veľké kyslé smotany

1PL citrónovej šťavy

2hrste celého maku + na posypanie

Mletý cukor podľa chuti

– Začíname večer pred. Sitko si vystelieme utierkou, vylejeme do nej kyslé smotany, položíme na misku a dáme na noc do chladničky.

Pustíme sa do korpusov.  Zmiešamie cukor(100g), kakao a vriacu vodu. Poriadne vymiešame a necháme stáť. V druhej si premiešame múku so sódou a práškom do pečiva. V tretej,  väčšej miske si vymiešame maslo s cukrom(130g) metličkou. Pridáme vanilku, klepneme jedno vajce, rozmiešame. Pridáme časť múky a časť kakaovej zmesi a opäť premiešame. Násladne klepneme druhé vajce a po jeho premiešaní vsypeme ostatnú múku a vlejeme všetku kakaovú zmes. Vznikne krásne homogénne cesto s nádychom Afriky.

Podľa toho, ako vysokú chcete mať tortu, volíme formy na pečenie. Pri vyššej potrebujeme dve 19centimetrové tortové formy. Ak chceme, aby sme na tanier mali psychologicky väčší kúsok, volíme dve 26centimetrové tortové formy(tie klasické).

Formy vystelieme papierom na pečenie a kraje vymastíme maslom.

Cesto rovnomerne rozdelíme do oboch foriem a pečieme vo vyhriatej rúre na 180´C cca 30minút, kontrolujte špajdlou. Po upečení vyberieme, necháme na mriežke vychladnúť a hajde do postele.

Ráno oddelíme od korpusov papier na pečenie. Z chladničky vyberieme smotanu. Voda z nej stiekla do misky, v utierke ostal len krásne hustý krém. Premiestnime do čistej misky, pridáme citrónovú šťavu, cukor podľa chuti a mak. Vymiešame a pospájame tortu.

Jeden korpus dáme na stojan, natrieme naň ½ krému. Prikryjeme druhým korpusom, na ktorý dáme druhú polovicu krému. Vrch torty posypeme mierne makom, aby sme ho vizuálne zvýraznili. Dáme do chladničky stuhnúť na cca 4hodinky.

Takto dokonale vyniknú jednotlivé vrstvy torty.

Osviežujúca chuť kakaa, kto by odolal?

 

POZN.: Krém môžeme naniesť aj inak- 1/3 krému dáme na prvý korpus na zvyšné 2/3 vrstvíme na vrch druhého korpusu a po bokoch torty.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4