CUKETOVO- ZEMIAKOVÁ KURKUMA

Žasnem nad múdrosťou tela. Ono presne vie, čo potrebuje a vie si to náležite vypýtať.

S chladnejšími dňami mám čoraz viac chuť na niečo sýtejšie, teplejšie, niečo, čo ma zahreje, ale neurobí kameň v žalúdku.

Som veľmi aktívny človek, oddych je pre mňa veľmi cielená činnosť, a tak i jedlá musia spĺňať požiadavku, aby nielen zahriali, ale dodali aj sviežosť a elán do ďalšej práce.

Doma mám preto stále kurkumu. V chladnejšom období ku pridávam asi všade:) Fakt, aj do praliniek:)

Svojou farbou pripomína leto, slnko, teplo, aktivitu, voľnosť a energiu. Svojou vôňou hneď odnáša myšlienkami do Indie, čo sa mi okamžite spojí s dovolenkovaním.

Pochmúrnosť upršaných a ufúkaných dní ma teda nezaujíma:)

Navyše, kurkumín, látka obsiahnutá v kurkume, je podklad pre náš žalúdok a trávenie.

A presne som vedela, čo chcem. Že to musí byť jedlo tekuté, ale sýte. Najlepšie tak do misky, aby som si ho v rukách držala a zohrievala tak svoje večne zmrznuté ruky.

Vydarilo sa:)

Baví ma univerzálnosť tohto jedla. Toto môže byť sýta polievka na cestu, keď nestíham. Jednoducho si ju nalejeme do termosky a po ceste ulievam:)

Môže to byť omáčka k mäsu. A, predstavte si, včera mi ostalo trochu ryžových rezancov s krevetami- zmiešala som spolu a to vám bola dobrota:)

 

 

*CUKETOVO- ZEMIAKOVÁ KURKUMA*

 

 

 

Potrebujeme:

3 malé cukety

2 stredné zemiaky

2 strúčiky cesnaku

½ banánovej šalotky

soľ, korenie

½ ČL sušeného tymiánu

½ ČL mletej rasce

1ČL kurkumy

100ml kokosového mlieka

olivový olej

– Cuketu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na rovnaké kocky. Šalotku si nakrájame nadrobno. Osmahneme ju dosklovita na olivovom oleji, pridáme zemiaky a cuketu. Chvíľu osmahneme, pritom pridávame koreniny. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, kurkumu a tymián. Všetko dobre premiešame a zalejeme vodou tak, aby bolo akurát všetko ponorené. Vhodíme ošúpaný cesnak v celku, nech sa tak vyvarí.

Prikryjeme pokrievkou, stiahneme plameň a dusíme domäkka.

Ponorným mixérom rozmixujeme zmes na hladkú pastu.

Pridáme kokosové mlieko na doplnenie smotanovosti a nádychu dokonale hodiacej sa vône, ešte raz mixneme a máme to:)

Že dobrú chuť:)

TIP: Nemusíte teraz bežať do obchodu po suroviny, ktoré bežne nedržíte doma. Teda, kurkumu si kúpte:) Šalotku kľudne vymeňte za cibuľu a kokosové mlieko za smotanu, alebo aj len mlieko:) Účel splní:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
5