GAŠTANOVÁ ROLÁDA

Aj jeseň ponúka v prírode svoje vitamínové poklady. Nie je to len o ufúkanom a upršanom, brekeke počasí:)

K jeseni patria i krásne prechádzky po lese, púšťanie šarkana alebo hľadanie gaštanov. Jedlých aj tých ozdobných:)

Gaštany:) Podporujúce naše zdravie z každého ohľadu a dokonca i našej postave lahodia.

Prečo by sme mali gaštany jesť? Už v jednom recepte som to spomínala. Podporujú imunitu, znižujú krvný tlak, zlý cholesterol, eliminujú migrény, pomáhajú zlepšiť kvalitu vlasov a nechtov, urýchľujú metabolizmus a sú vhodné aj pre tehotné, celiatikov i diabetikov.

Preto by sme sa ich mali teraz nabažiť, pokiaľ sa dá:)

My sme si urobili roládu.

Pyré sme si samozrejme urobili my samy- akože ja a moje baby:). Žiadne kupované náhrady, prosím. Častokrát sú to „dobre ochutené“ zemiaky. A v nich prospech gaštanov nenájdeme.

Trochu som sa obávala piškótového cesta. Ja, možno sa to teda nezdá, nie som veľmi cukrársky typ. Z lásky upečiem čokoľvek, no toto bola výzva vždy:)

No a keďže som to hravo zvládla, baby si to so mnou tiež užili, ani sme fotiť nestíhali postup.

Budem sa preto snažiť vysvetliť celý postup čo najpodrobnejšie, aby to bolo zreteľné.

 

 

*GAŠTANOVÁ ROLÁDA*

 

Na gaštanové pyré potrebujeme:

230g pomletých gaštanov

50ml smotany na šľahanie + navyše podľa potreby

70g mletého cukru

40g vody

 

 

Na cesto potrebujeme:

4 vajcia

4 PL trstinového cukru

4 PL špaldovej hladkej múky

2 ČL vínneho kameňa

2 PL extra tmavého karobu

štipka soli

 

– Do jedného hrnca si dáme variť vodu s cukrom na strednom plameni. V druhom hrnci si zohrejeme smotanu a keď je horúca, ale ešte nevrie, vsypeme do nej gaštany. Premiešame. Ak je smotany málo a gaštany sa nedobre spojili, pridáme jej trošku.

Voda s cukrom sa zatiaľ varí a po chvíli začne nitkovať(naozaj to vyzerá, ako nitky 🙂 ).

Vtedy vlejeme vodu do gaštanov a poriadne zmiešame. Pyré je hotovson:)

Z vajíčok na cesto si oddelíme zvlášť bielka a žĺtka. Do bielkov pridáme soľ a vymiešame tuhý sneh (tá soľ tomu pomôže).

Žĺtka vymiešame s cukrom do nadýchanej peny.

Do misky so žĺtkami pridáme múku zmiešanú s vínnym kameňom a karobom. Poriadne premiešame.

Sneh primiešavame veľmi zľahka a postupne. Najprv dáme 1/3 snehu a rozmiešame hoc´aj zle. Ďalší sneh pridávame postupne jemnými pohybmi, aby sme nevytlačili vzdušnosť.

Cesto vylejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10 minút v rozpálenej rúre na 200´C.

Po vytiahnutí z rúry ihneď cesto aj s papierom na pečenie zrolujeme do utierky a necháme vychladnúť.

Takto získa cesto pekný roládový tvar a pri následnom motaní sa nepotrhá.

Vychladnuté cesto odbalíme, zbavíme papiera na pečenie.

Natrieme ho gaštanovým pyré a zmotáme.

Žiadna veda, fakt:)

Dobrú a zdravú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6