KARAMELOVO- BANÁNOVÝ CHEESECAKE

Komu by sa nepáčilo byť pochválený? A pre koho nie je motivácia slovami: “Tak na toto chcem recept!” ?
Kto necíti spokojnosť, keď vidí, že všetkým chutí?
Preto som k svojmu čučoriedkovému cheesecaku vymýšľala parťáka:)
Preliaty karamelom pre príťažlivosť očí a po prvom súste s banánovým dozvukom.
Chute, ktoré sa k sebe dokonale hodia!
Pri výrobe karamelovej polevy je potrebné byť opatrný. Nebezpečenstvo popálenia je veľké, ak si nebudeme dávať pozor, nedajbože by niekoho lákalo topiaci cukor ochutnať.
Potrebné je pomaliliililičké topenie a následne poctivé a neustále miešanie. Odmenou toho bude famózna poleva:)
Banány je dobré nakrájať na tenulinké plátky, inak nám hrozí, že plnnka sa pri servírovaní bude zošuchovať z korpusu.
Priznám sa, že som nestihla priveľmi zdegustovať, pretože mi ho zchajlovali!, mala som malé sústo. No aj to mi pošuškalo, že tento nenáročný zázrak musím znova urobiť!
* KARAMELOVO- BANÁNOVÝ CHEESECAKE*
Na korpus potrebujeme:
130g maslových sušienok
30g pomletých orechov
80g masla
Na polevu potrebujeme:
50g trstinového cukru
50g smotany na šľahanie
20g masla
Na plnku potrebujeme:
125g mascarpone
300g tvarohu
100ml smotany na šľahanie
1/2 banánu
80-100g trstinového cukru (podľa chuti)
        – Sušienky si podrvíme na prach, pridáme k nim pomleté orechy a spojíme roztopeným maslom.me
Zmes natlačíme do tortovej formy, najlepšia je menších rozmerov, aby bol cheesecake vyšší a korpus mohli dať aj po okrajoch do výšky.
Dáme do zmrazničky(urýchľovacia skratka) a zatiaľ si vyrobíme plnku.
Mascarpone zmiešame s tvarohom, cukrom a smotanou. Tyčovým mixérom všetko spolu zmixujeme až vidíme, že zmes hustne vďaka smotame meniacej sa na šľahačku.
Banán si nakrájame na tenké kolieska.
Vytiahneme korpus, banány naukladáme na korpus, zalejeme tvarohovou plnkou a šupneme do chladu.
Do rajnice s hrubým dnom dáme páliť cukor. Veľmi pomaly. Sem-tam premiešame.
Smotanu si zohrejeme na bod varu.
Keď je cukor liaty, stiahneme ho z ohňa, vlejeme vriacu smotanu a miešame a miešame a miešame.
Bublajúca zmes sa po chvíli upokojí. Do zmesi vhodíme pripravené maslo, taktiež vmiešame.
Takto pripravený karamel nalejeme rovnomerne na vrch cheesecaku a necháme poriadne zatuhnúť.
Dobrú chuť!
TIP: Milujete banány? Druhú polovicu banánu, a kľudne i celý banán, záleží od banánofilstva:), rozmixujte s tvarohom a mascarpone v plnke. Pridajte do korpusu kokos a podáva sa mega super mňamka!
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6