Káva: čierne zlato

Kávu každý pozná ako tmavý nápoj výraznej vône a chute. Pre mnohých z nás je symbolom začiatku nového dňa spôsobom, ako to máme najradšej. Espresso, moka, filter, capuccino alebo “turka”. 🙂 Či ste pôžitkárski kávičkári ako ja, alebo kávu vyhľadávate ako životabudič pre potrebnú energiu, káva nás spája 🙂

Káva od bobule k prášku

Než si privoniame k čerstvo pripravenej káve, aby sme nasali jej hĺbku, prejde dlhú cestu.
Všetko sa začína na kávovníku, krovinatej a nízkej drevine.
Najprv nakrátko zakvitne výrazne voňajúcimi bielymi kvetmi, z ktorých sa vyvinú bobule. Červené až dofialova sfarbené sú zrelé a môžu sa oberať. Šťastie, že sa toto deje viackrát do roka, pretože z jedného kríka máme ročne asi len 2,5 kg surových bobúľ. Vypražením a zomletím sa toto množstvo ešte zredukuje až na pätinu. Z toho dostaneme asi len 40 – 60 šálok kávy. Ešteže sa jej pestuje tak veľa. 🙂

káva

Svojím zložením je úplne super, pretože neobsahuje chlesterol, tuky a cukry. Zato má kofeín, draslík, sodík, trochu magnézia. Množstvá má každá odroda iné.
Kávovníkov existuje až 60 druhov, no najmä 2 sa pestujú pre kávu a jej využitie.

História kávy

Vždy ma fascinovalo, ako ľudia prišli na tak zložité spôsoby celej etapy prípravy surovín, než sa dostanú na naše stoly. A priznávam, káva obzvlášť.  Pretože pre jej povzbudzujúce účinky (a teda nielen pre to) sa radí medzi veľmi obchodované komodity.

Ako a prečo napadlo vôbec červenú bobuľu utrhnúť, následne opražiť, zomlieť a nakoniec zaliať horúcou vodou? Čo ich k tomu motivovalo? Tiež ste nad tým niekedy premýšľali?
O pôvode kávy je toľko mýtov a legiend, že by sme si mohli vyberať. Asi záleží na presvedčivosti podania rozprávača. No vie sa, že kolískou kávy je Etiópia, provincia Kaffa.
Či už začali pastieri žuť listy a bôby a všímali si následne na sebe čulosť, alebo zvláštne správanie pozorovali na koziach, či ich dokonca vyvárali, nejako to muselo začať.
Spleť riadenej náhody by bola naozaj obrovská, keby bolo pravdou, že kávové zrno pred vyváraním spadlo do ohňa. Také spálené ho pomrvili, a tak zaliali vodou… Aj taká legenda existuje.
Osobne sa mi páči legenda o spálenom lese, ktorý vďaka kávovým bôbom vábne voňal. Čistá záhada. 🙂

Káva pre celý svet

Káva sa dostala do Arabského sveta vďaka bojovníkom z Etiópie. Kávové bôby mali ako súčasť jedla.
Už si viem dokonale predstaviť to haló okolo zvláštnej chute a, najmä, účinku. Zakladajúce plantáže a následný obchod z Mokky, prístavného mesta pri Červenom mori, dal svetu novú chuť. Začali vznikať kaviarničky a život prekvital 🙂
Jedinečnosť tejto pochutiny si však chceli  Arabi uchovať v tajnosti. Poistili sa a vyvážali zásadne a len upražené zrná. V 17.storočí sa holandským obchodníkom nejako podarilo prepašovať pár kríkov a založili si svoje plantáže. Že by sme mali práve im ďakovať, keďže v dnešnej dobe pestujeme ročne asi 5 miliónov ton kávy na vývoz?

kávová plantáž

Druhy kávy

Káva sa nám nezunuje. Jej chuť môže byť tak rôzdielna, ako len my chceme. Najdokonalejšia chuť podľa odborníkov na kávu vzniká zmesou rôznych druhov kávovníka.

Streneme sa najmä s týmito druhmi:

  1. zo semien kávovníka arabského- káva arabika
  2. zo semien kávovníka robusta – káva robusta.

Arabika je najžiadanejším druhom kávy. Považuje sa na kávu gurmánov a je veľmi cenená nielen pre jej lahodnú chuť, ale pre jej náročnosť pestovania. Od vysadenia začne mať plody až o 4 – 5 rokov. Následne plodí asi 25 rokov. Kríky sú citlivé na zmenu teploty a sú málo odolné proti nákaze. Preto je vo výsledku drahšia.

zrno arabica

Robusta má v sebe viac kofeínu, čo ovplyvňuje aj jej chuť. Je drsnejšia, výraznejšia a tmavšia. Kríky sú oveľa menej náročné na pestovanie, plody sa dajú zbierať aj strojom (nielen ručne), je odolnejšia voči škodcom, aj terén znesie horší a aj tak dá viac úrody, než arabika. Preto je aj lacnejšia.

zrno robusta

 

Pre jej chuť nie je veľmi vyhľadávaná v čistej forme. Robia sa zmesi s arabikou. To, čo nemá jedna, doplní druhá – krásna symbióza, že? 🙂
Navyše, chuť a veľkosť kávových zŕn ovplyvňuje aj miesto, kde sa pestuje. Preto počujeme o káve z Brazílie, Kene, Kostariky, Kolumbie, Indie, Portorika, Jemena, Havaja, Mexika… Každá má svoju typickú vôňu a chuť.

Dôvody, prečo pijeme kávu

Pýtala som sa trochu 🙂 Ozaj ma zaujíma, prečo vyhľadávame toto “čierne zlato”. Je to pocit zaradenia do spoločnosti, či len pre chuť?

Na otázku “Prečo piješ kávu?” som dostala takého odpovede:

  • Potrebujem vydržať do večera.
  • Je to môj ranný rituál.
  • Teším sa na tú chuť.
  • Nádherne vonia.
  • Ani neviem. Je to môj zvyk.
  • Je to “moja chvíľka”.

Nový koncept Praví kávičkári

Z odpovedí som hneď pochopila, že máme radi chutnú a kvalitnú kávu. Tiež patrím medzi vás 🙂 Keď si mám rozbaliť nový balíček kávy, prvé čo urobím je, že ju zhlboka ovoniam- už to dá dávku kofeínu. Ale proste vonííííí 🙂
Vyhľadávam chuť, ktorá je výrazná, no jemná,  horká, bez kyslosti s nasladým podtónom. Káva, ktorá ma vzpruží, preberie, pohľadí po duši a zohreje. Ak mi dodá inšpiráciu pri tvorení, je to jej plus 🙂

A veď vy ma poznáte. Viete, že na náhodu neverím. Po jednom dlhom rozhovore o káve (a to ja sa viem dlllho rozprávať) mi “náhodne” prišiel balík z Popradské. Pribalili okrem svojich produktov aj osobný list s uznaním a gratuláciou ku knihám a k mojej celej práci. Žiadne také, čo som zvyknutá- jeden list vytlačený pre všetkých príjemcov a len odbaviť narýchlo. Navyše, oni ma musia čítať, pretože v závere použili moje motto. A to fakt potešilo 🙂
Sprvu som mala zmiešané pocity, túto značku som si nespájala s kvalitou.
Začala som teda študovať a s mottom- než odsúdiš, tak vypočuj– som sa rozhodla dať im šancu.
Rozbehli zaujímavý blog nielen o káve a na youtube majú pár dobrých videí. Ukazujú v nich prípravu kávy ako umenie, ktoré sa oplatí vyskúšať a ochutnať.

Takže príjemne naladená som čakala na to, keď sa zásobník na kávu v mojej Prima Donne vyprázdni úplne, aby som tam nasypala zrnkovú kávu od Popradské.

Zrnková káva Columbia: aká je?

zrnková káva Columbia

Narovinu vám poviem, že som nečakala nič extra. Popradskú kávu si pamätám ako tú klasickú kávu, ktorá sa nesie sestričkám do nemocnice. Teraz sa však pohrali s dizajnom i detailami.
Zažila som prekvapenie, keď som uvidela bohatú penu. Vôňa sa príjemne šírila naokolo a už len čerešnička na torte – silný, hlboký tón pražených zŕn… Toto môžem, takéto ma baví 🙂

Niekto pije alkohol, aby sa uvoľnil. Ja mám v svojej kuchyni ikea schodíky, kde si sedím schúlená. V rukách držím šálku silnej kávy, ktorá rozpustí akýkoľvek splýn. Toto je moja chvíľka 🙂

Aj vy máte svoju chvíľku? 🙂

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
15