Koláč, ktorý búra múry

Super receptúry môžu vzniknúť aj úplnou náhodou. Či už nás vedie hlad, chuť na niečo dobré, alebo potravina s blížiacou sa dobou spotreby, úspech tkvie vo varení so srdcom a vášňou. Tento super tip na koláč, ktorý búra múry je toho dôkazom.

Koláč ako jedlo i dezert v jednom

Bola som hladná a zároveň ma naháňala mlsná. Pýtala si sladké jedlo, ktoré by bolo zároveň dezertom. Pustila som sa do usýpania múk, cukru, mlieka… Ešte čáry – máry a šup do rúry. 🙂
Myslela som pritom na moju starenku, ktorá robievala takéto koláče. Používala klasické poctivé suroviny a do cesta dala veľa svojej lásky. Jedlo od nej bolo vždy báječné.

Keď som tento slivkový koláč upiekla po prvý raz, nečakala som nejaký ohlas. Slivkový, s mrveničkou a ešte aj sýtejší. Polovicu plechu som zbalila na návštevu. Mne chutil náramne. Prekvapilo ma, že som naň písala v ten deň recepty viacerým ľuďom- nevadí im kvások? Ani tá mrvenička? Totižto, zväčša si ma doberajú, že ja jem len to “zdravé”.

Druhý pokus tohto koláča dopadol ešte lepšie 🙂 Doniesla som tento slivkový koláč na stôl a môj malý princ si ihneď zobral kúsok na degustáciu:

“Mami, tento koláč budeš piecť už navždy.”

Ostatní mlčali, len jedli a ukazovali palce hore. Až sa mi chvíľu veriť nechcelo a premýšľala som, či za tým niečo nie je. 🙂

Chutí aj štábu z televízie

Ako prišli ku mne domov z televízie nakrúcať o kvásku, koláč som piekla opäť. Pre moderátorku to bol prvý kontakt s niečím kváskovým. Podľa jej slov konečne vie, aká to je plná, sýta chuť bez pocitu ťažoby na trávení.

Waw! Takže som urobila koláč, ktorý ľudí motivuje na kváskovanie 🙂

Samozrejme, slivky práve dokončievajú svoju sezónu, no môžeme použiť mrazené, zavárané alebo úplne iné ovko. Bude to fungovať. 🙂

Ja som svoju michelinskú hviezdu už dostala od svojich detí. Ak aj vy túžite po slovách chvály a uznania, ktoré hladia dušu, tento recept na koláč, ktorý búra múry, je môj tip.

Čo sa oplatí vedieť o recepte Koláč, ktorý búra múry:

  • Geniálny pre pracujúcich počas týždňa. Večer pripravíme cesto a v chladničke počká do ďalšieho večera. Už len upečieme 🙂
  • Cesto je hutnejšie, sýtejšie a plné chuti.
  • Je stráviteľnejší vďaka kváskovému prevedeniu.
  • Nespôsobuje pálenie záhy, či pocit nafúknutia.
  • Stačí nám menej na zasýtenie.
  • Sme dlhšie zasýtení.
  • Recept je super na obmeny múk– dôležité je zachovať množstvo(odporúčam mix múk: pohánka, jačneň, špalda a ovos)
  • Mlieko možno nahradiť za rastlinné a aj bezlaktózoví či vegoši si prídu na svoje 🙂
  • Prečo sa snažím nabažiť čo najviac slivkami sa dočítate tu.

***KOLÁČ, KTORÝ BÚRY MÚRY***

koláč

Na cesto potrebujeme:

4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka olivového oleja
1/4 hrnčeka trstinového cukru
1 ČL soli
2 PL materského kvásku
cca 30 vykôstkovaných sliviek

Na mrveničku potrebujeme:

40 g pomletých vločiek
60 g špaldovej celozrnnej hrubej múky (alebo krupice)
100 g cukru
50 masla (príp. ghee, oleja)

Postup:

Suroviny na cesto, okrem sliviek, dáme spolu do misy a zmiešame tak, aby sme vytvorili kompaktné cesto. Misu s cestom prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 – 24 hodín.

cesto

Následne si vystelieme plech papierom na pečenie (alebo vymastíme olejom a vysypeme krupicou) a cesto dáme na plech s rozmermi 42×31 cm. Rukami ho roztiahneme po celej ploche.

Umyté a odkôstkované polovice sliviek naukladáme nahusto na koláč.

slivky

Plech strčíme do veľkej igelitky, alebo ho zakryjeme druhým hlbokým plechom hore dnom a necháme 2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote.

Z vločiek, múky či krupice, cukru a masla si vyrobíme prstami mrveničku. Maslo zapracúvavame do sypkých surovín, aby vznikla konzistencia vlhkého piesku. Takúto mrveničku navrstvíme na slivkový koláč a plech dáme do vyhriatej rúry na 180´C. Pečieme 40 – 45 minút.

posypaný koláč

S mliekom topka. 🙂

upečený koláč

Dobrú a zdravú chuť!

POZN.: zaujal vás recept? Dajte mu srdiečko na konci tohto receptu. Ďakujem 🙂

TIP: Ak máte radi koláče, veľmi odporúčam skúsiť aj tento extra nadýchaný Ovocný kvásový koláč alebo Starenkin koláč.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Koláč, ktorý búra múry
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 79 Review(s)
316

4 comments

  1. Tento koláč je mega, túto sezónu som ho robila utz 3x a stále ma fascinuje, aký je úžasný.
    Ja som ho kúsok vytunila, do cesta som pridala škoricu a pod slivky dávam mletý mak.
    Ďakujem za recept, slivkový skvost.

    1. Ahoj, Domi, veľmi preveľmi sa tešíííím. Starenka moja by mala veľkú radosť určite (snáď si to z neba prečíta:) ). Vytunovanie musím vyskúšať, ďakujem ti za tip 🙂 Nech sa darí 🙂
      Naty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *