KRÁĽOVSKÝ KOLÁČ

Obdivujem dokonalosť organizmu. Všetko so všetkým spolupracuje. Všetko je v harmónií. Ak telu niečo chýba, vie si to vypýtať.

Takto sa to stalo- jedla som v poslednej dobe striedmejšie a nie jedlá veľmi vhodné pre moje trávenie. Nebojte, stále však v rovine zdravého stravovania:)

No z ničoho nič akoby gong zaznel v mojom vnútri a ja som po-tre-bo-va-la niečo makové. Veeeeeľmi makové.

Keďže to bolo už pred spaním, chvíľu som bojovala sama so sebou. Však aj zajtra je deň.

No normálne to bolo také silné, že som zapriahla deti, ktoré ani za svet nechceli spať a koláč sme upiekli sakum-prásk.

Na druhý deň som sa nevedela nabažiť:)

Ak by ste pre záplavu maku čakali niečo suché, nenechajte sa zmýliť. Plnka je príjemne navlhlá.

Koláčik je plný chute, sýty, vďaka kardamómu jemne aromatický, s orieškovým zakončením pre celozrnnú pohánku.

Najlepší je na druhý deň, keď si koláč trochu „sadne“ a chute sa prepoja.

Svoj názov dostal vďaka tomu, že bol pečený večer v makovom amoku. Ako keď si kráľ rozkáže:)

Ako povedal môj hrdina:“Kto si chce zaplávať v maku, tu môže zaparkovať.“

 

 

*KRÁĽOVSKÝ KOLÁČ*

 

 

Na cesto potrebujeme:

100g špaldovej hladkej múky

100g špaldovej celozrnnej múky

50g pohánkovej celozrnnej múky

125g masla

80g mletého cukru

1 vajce

3 ks celého kardmómu

2PL citrónovej šťavy

2PL mlieka

 

Na plnku potrebujeme:

240g čerstvo pomletého maku

3PL trstinového cukru

220g horúceho mlieka

+ domáci slivkový lekvár

– V mise zmiešame múky a cukor. Rozpustíme si maslo. V mažiari si roztlčieme kardamóm.

K múke s cukrom pridáme kardamóm a premiešame. Doplníme vajce, šťavu z citróna, mlieko a rozpustené maslo.

Suroviny premiešame. Vznikne nám vlhkejšie cesto.

Formu na pie vymastíme olejom alebo maslom a cesto dáme do formy.

Navlhčíme si ruku, aby sa nám nelepilo cesto na ruku a roztlačíme ho do celej formy, vytvoríme aj okraje.

Takto vytvarované cesto dáme vo forme do chladničky trochu stuhnúť.

Zatiaľ si pomelieme mak a pripravíme z neho „maltu“, ako to pomenovali moje deti:).

Do pomletého maku vmiešame cukor. V hrnci si necháme ohriať mlieko. Keď už takmer vrie, vlejeme ho do maku a premiešame. Necháme chvíľu schladnúť.

Vyberieme si cesto z chladničky, potrieme rovnomerne lekvárom

a navrch lyžicami naukladáme makovú maltu. Potom stierkou už ľahko plnku narovnáme.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200´C 20-25minút, nahnedlé okraje cesta hlásia upečenie:)

Necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

TIP: V prípade, že nemáte doma múky spomínané v recepte, zachovajte pomer 250g múky.

POZN.: Množstvo lekváru naschváľ neuvádzam, každý podľa svojej chuti. Avšak odporúčam nešetriť:)

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8