MEDOVNÍKY

Akú vôňu si predstavíte, keď sa povedia Vianoce? Pre mňa je to jednoznačne med a škorica a z nich medovníky!
Vďaka privydaniu do rodiny vášnivých pojedačov sladkého, a teda karmy pečenia mojej svokry sa mi odokryli poklady receptov overené generáciami.
Och, tie naše začiatky s mojím hrdinom, keď sme zbehli na tajňáča do pivnice a hľadali dobre ukrytú krabicu s tými mäkkučkými, domácim džemom pospájanými a v čokoláde ponorenými medovníkmi. Raz tam našla dokonca odkaz- “Bol som tu. Fantomas”. Nebojte sa, ten nebol od nás:) Chudina svokra, stále ich musela piecť:)
Hádam jej to po tých rokoch začnem oplácať. Tento rok má minimálne o troch kradľošov menej:)
Z uvedenej dávky je cca 80 medovníkov.
*MEDOVNÍKY*
Potrebujeme:
700g hladkej múky(použila som zmes pšenica/špalda)
360g mletého cukru
4vajcia
2čl sódy
2čl škorice
4PL teplého medu
+ 1vajce na potretie
   – Na dosku si dáme cukor. Zmiešame ho so škoricou a sódou. V strede vyhĺbime jamku, klepneme vajíčka a pridáme med. V miske si odvážime múku.
Je lepšie mať múku ešte v zálohe, veľmi záleží od veľkosti vajíčok a hustoty medu, koľko múky bude treba.
Nožíkom začneme zapracuvávať cukor do vajíčok. Postupne prisýpame aj múku a vypracujeme tak cesto.
Zabalíme ho do fólie a necháme minimálne cez noc, najlepšie 1 deň, oddychovať v chladničke.
Pred spracovaním cesta ho vyberieme z chladničky a necháme 1-2hodinky voľne pri izbovej teplote.
Následne na málo pomúčenej doske vyvaľkáme hrubšie cesto, cca 6mm. Vykrajujeme medovníčky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Pečieme z naplno rozpálenej rúre, teda 250´C, pár minút. Treba ich sledovať, ľahko zhoria.
Po vytiahnutí ich ihneď potrieme vajíčkom tenkou vrstvou.
Dobrú chuťku!:)
POZN.: Múku je lepšie pridávať po častiach, nie celú naraz. Každé cesto pojme múku inak, pretože vajcia sú vždy rozdielne a svoju váhu hrá i med.
Ak by sa cesto nechcelo dobre zlepiť, pridáva sa po trochách vajce, než má cesto správnu konzistenciu.
TIP: Ja som si rozpustila aj čokoládu a namáčala som ich z polovice. Dajú sa pozliepať džemom a dať do čokolády- to je naj tutovka!
Skladujem ich z dóze, sú príjemne mäkké a chrumkavé zároveň. Asi preto prilákali aj Fantomasa:)

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6