MOZARTOVE GULE A LA NATY

Na Vianoce sa sladkého zvykne dosť pojesť. Zväčša sa u nás chodí po skrinkách a hľadajú sa nejaké zabudnuté skrýše koláčikov pre ich nedostatok.
Tento rok to bolo iné. Ostali nám medovníky!
No čo s nimi? Napadlo mi, že ako na kokosovú roládu, či nepečené korpusy sa drvia keksy, nadrvím ich a použijem ako ochutený základ na nepečenú mňamku.
Postupne, ako cesto vznikalo, ma napadali ďalšie veci. No a výsledok? Prekvapujúci:)
Urobila som domáce Mozartove gule!
Na povrchu príjemne chrumkavé, vo vnútri vláčne a nepresladené.
Aj vy neviete, čo so starými medovníkmi? Len nie vyhadzovanie!
*MOZARTOVE GULE A LA NATY*
Potrebujeme:
200g medovníkov
130-150g ricotty(záleží od receptúry medovníkov)
2čl citrónovej šťavy
1čl škorice
nutellu alebo malé kúsky čokolády na náplň
150g čokolády na obaľovanie(použila som bielu aj tmavú)
+čokoláda na posypanie(nemusí byť)
        – Medovníky nalámeme a v mixéri rozmixujeme “na padrť”. Pridáme ricottu, citrónovú šťavu, škoricu a dôkladne spracujeme na kompaktné cesto.
Záleží od suchosti medovníkov a ich receptúry, koľko ricotty pojmú. Pridáme najprv menej, až potom dodáme podľa potreby.
Výsledkom má byť cesto, ktoré dobre drží pokope.
Z cesta si berieme kúsky takej veľkosti, aby sme v dlani vytvorili mištičku.
Do mištičky dáme nutellu(ja som mala ešte domácu)alebo kúsok čokolády. Kraje mištičky spojíme a v rukách vygúľame do guľky.
Dáme na chvíľu stuhnúť do chladu.
Nad parou si v miske rozpustíme čokoládu.
Gulôčky v nej obalíme a dáme stuhnúť na papier na pečenie(ja som si na to zmyslela až neskôr, nožom som ich z neho odlupovala).
Povrch ešte pred stuhnutím posypeme namrvenou čokoládou, čokoládovými ozdobami, alebo ich môžeme efektívne ozdobiť zvyšnou rozpustenou čokoládou- tmavé guľky bielou, biele guľky tmavou čokoládou.
Po stuhnutí sa môže podávať!
Dobrú chuť!
POZN.: Z uvedeného množstva vznikne cca 12guliek. Biele guľky sú viac sladké, no pekne vyzerajú. Tmavé sú príjemne nasladlé, presne podľa mojej chuti.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4