MRKVOVÝ CHLIEB

Keď niekto píše knihu z rodiny, píše ju celá rodina.

O týchto slovách som sa sama presvedčila. Naozaj, keby nebolo podpory môjho okolia, najmä manžela a detí, bolo by písanie mojej knihy veľmi náročné.

Každý kváskový chlieb, pečivo i koláč rozvoniaval po celom dome a oni trpezlivo čakali, kedy bude odfotený do knihy, aby sa mohlo všetko do poslednej omrvinky zjesť.

Po čase deti zdvihli úroveň. Aj ony si zobrali svoje zápisníky a začali si spisovať svoje nápady na nové recepty.

Bolo to rozkošné pozerať sa na ne, ako si dokladajú, že veď predsa „to už existuje!“ alebo „to sa k sebe nehodí“ 🙂

Pri jednom fotení mi pomáhala aj moja Emmča. Stylovala, pomáhala mi, ako vedela, keď vtom zrazu z nej vyletelo: „Mami, ale veď urobme mrkvový chlieb!“ Priznám sa, mala som čo robiť, aby som neurobila grimasu. Ako by to chutilo….?

Spokojne som ju posmelila, že keďže aj ona si už píše svoje recepty, nech si ho zapíše do svojho zápisníka a keď bude knihu písať, môže ho tam zaradiť.

Po pár dňoch prišla za mnou, že je to unikátny nápad a „čo ak to napadne tiež niekoho a urobí to skôr, ako ona?“

Dostala som teda za úlohu urobiť mrkový chlieb.

A ja, ťapa, že som sa príležitosti nechytila hneď, ale nechala to len tak vo vzduchu… Ten chlieb by si zaslúžil byť v knihe!

Šla som podľa presných pokynov- má byť chutný, zdravý, vyvážený a mäkučkou striedkou.

Tak sa ponúknite:)

Úloha splnená, misia úspešná. Ak budem ešte niekedy písať knihu, tento tam určite nájdete!

 

 

*MRKVOVÝ CHLIEB*

 

 

Potrebujeme:

150g ražnej celozrnnej múky

250g uvarenej mrky

100g vody

2PL kvásku

– Mrkvu po uvarení zlejeme, vodu však nevylievame, necháme si ju v pohári. Po miernom vychladnutí mrkvu rozmixujeme na hladkú kašu. Do misy dáme múku, mrkvu, vodu a kvások. Poriadne premiešame, aby sa všetko spolu dobre prepojilo. Misku prekryjeme fóliou alebo igelitkou proti obschnutiu a necháme pri izbovej teplote 9-12hodín rozkvasiť.

 

Následne potrebujeme:

350g chlebovej múky (použila som zmes špalda a pšenica)

180-200g vody (tej zliatej z varenia mrkvy)

1 hrsť rôznych semienok (tekvica, slnečnica…)

1 hrsť hnedého ľanu

1 hrsť vlašských orechov

2 ČL soli

1 Čl mletej rasce

– Múku zalejeme vo väčšej mise vodou, premiešame a necháme 20-30 minút oddychovať. Vody nalejeme najprv menej, ľahko dolejeme:)

Orechy si podrvíme na menšie, ale nie zasa maličké kúsky. Ide to dobre aj v rukách- stlačíme ich párkrát v dlani. Spolu so semienkami a ľanom dáme orechy na panvicu a trochu ich nasucho opražíme.

Do múky pridáme všetky suroviny vrátane mrkvového štartéra a vymiesime cesto. Žiadne flákanie, rukou nám to potrvá cca 10-15 minút. Stojí to za to. Pri miesení cítime, či ešte potrebujeme vodu. Záleží to od mrkvového pyré, ktoré je v štartéri.

Vymiesené cesto prekryjeme fóliou alebo nejakou igelitkou a necháme 3 hodiny prekvasiť. Počas tejto doby chlieb 3x, čiže každú hodinu, preložíme.

Pracovnú dosku si pomúčime. Cesto je lepivé. Cesto po prekvasení dáme na dosku, trochu premiesime, vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatku. Ošatku treba vysypať, aby sa chlieb o ňu neprelepil, najlepšie škrobom.

Mrkvový chlebík necháme finálne vykvasiť v ošatke spojom nahor. Potrebuje zdvojnásobiť svoj objem. Dĺžka závisí od sily kvásku, kvality múky a teploty. (Mne to trvalo 1,5hoďky a skákal do rúry).

Pečieme so zaparením prvých 10 minút na 250´C a potom dopekáme 30-35 minút na 190´C.

Po upečení zaklopeme na chlebík zospodu- zvuk musí byť dutý. Vtedy je chlieb prepečený.

Dáme ho vychladiť na mriežku.

 

Dobrú chuť!

 

POZN.: Množstvo pridanej vody záleží od toho, akú mrkvu máte. Tá z obchodu má v sebe o dosť viac vody ako domáca…

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
19