Račianska krkovička

Recepty, ktoré zachránia aj na poslednú chvíľu, sú obzvášť vyhľadávané. Či už je žena uponáhľaná a nestíha pri celodennom pracovnom vypätí, alebo chce muž ukázať, že v kuchyni to vie, račianska krkovička je skvelý tip. Jemná, až rozpadávajúca štruktúra vláčneho mäsa zachovaná so všetkou pevnosťou kvalitného mäsa. To znie dobre, že? Týmto receptom odejete jednoduchosť do noblesy.

Keď mäsiar radí

Tiež som len človek, ktorý má toho veľa. Chcem byť výborná manželka, kamoška pre svoje deti, v práci dosahovať úspech a zdravie mať pevné.
Posledné dni mám svoje fungovanie trochu sťažené. Začala som deťom pripravovať obedy do školy. Takže žiadne také, že večera bude suchá. Respektíve, aj môže byť, no vareniu sa nevyhnem.  Obed do školy na ďalší deň musím pripraviť. Kvalita a pestrosť. To sú moje zásady.
Aj keď je to niekedy náročnejšie, v živote beriem ťažkosti ako príležitosti. A toto je pre mňa niečo ako nezlenivenie mojej kreativity v kuchyni:)
Mala som veľmi aktívny deň a už podvečer som vedela, že potrebujem nejaké “eso” v rukáve. Na potvoru som si zabudla rozmraziť mäso. Aj keď moje myšlienky smerovali k bezmäsitým jedlám, pri nákupe som sa zastavila pri mäse. Vždy sa tam rada kochám výberom:)
Starší pán sa  ma hneď ujal. Tak som mu vymenovala- Je 17:00hod. a mňa čakajú s deťmi úlohy, varenie večere a chystanie do postele.

Takže potrebujem tip, ktorý bude:

  • rýchly
  • jednoduchý
  • nenáročný
  • chutný
  • skvelý.

Ujo začal rozprávať o svojej babke z Rače, ktorá mu varila úžasné mäso. Vraj si ho dodnes varí, pretože spĺňa všetko, čo som mu práve vymenovala a to na tom miluje.
Fakt bol jednoduchý, zapamätala som si ho hneď a bez písania 🙂
Keď som sa ho pýtala, ako sa recept volá, len povedal- asi račianska krkovička 🙂
Ide o to, že mäso sa ani nepodleje, len sa osolí, pridá rasca a na plátky nakrája cesnak. A to sa vrství. Skvelý tip, ako si zachovám pokoj v domácnosti, trhnem medailu od rodiny za supiš jedlo a ešte mám z toho aj dobrý pocit 🙂

Môj upgrade

To nejde, aby som to nechala len tak. Pri príprave sa ruky hneď zbehli na parapetnú dosku k bylinkám a poceste späť schmatli banánovú šalotku 🙂 Trochu rozmarínu, smill a oregáno. Toto mooožem 🙂
Príprava bola úplne super. Pán mäsiar bol tak úžasný, že okrem rady sa mi sám ponúkol, že mi mäso predchystá, nakrája na plátky. Toto je servis 🙂
Takže už len pekáč a rozohriatu rúru.
Než som dokončila mäso, baby mi pomohli so zemiakmi. A než to bolo hotové, mali sme úlohy napísané 🙂 – šikule sme, že? 🙂

Och, tá chuť

Sama som čakala, čo to bude. Ale ujo neklamal. Vravel o jednoduchej, nasladlej chuti mäsa s jemnou zemitosťou. Vláčnosť sa snúbi s jemnosťou a zemiaky k tomu sú úplná klasika.

Moje postrehy k receptu račianska krkovička:

  • ako prílohu je super zvoliť pečenú koreňovú zeleninu (zemiaky sú kombi raz za čas)
  • žiaden strach z byliniek- podtrhnú a vyzdvihnú chuť mäsa
  • čerstvý šalát či brokolica na pare sú bomba kombošky k tomuto recepisu
  • mäso je dobré pri pečení najprv prikryť a až pri konci odokryť, aby sa zapieklo
  • počas pečenia naozaj nepotrebujeme mäso podlievať- samé si pustí dostatok šťavy
  • na pečenie volíme menší, ale hlbší plech, aby sme vytvorili aspoň 2 vrstvy
  • uvedené množstvo je pre 5 dospelákov

***RAČIANSKA KRKOVIČKA***

racianska krkovicka1

Potrebujeme:

750 g krkovičky

1 babánonú šalotku

1 hlavičku cesnaku

soľ, celú rascu

čerstvé bylinky

olivový olej

 

Postup:

Zapneme rúru na 250´C, aby sa stihla dostatočne vyhriať.
Mäso si nakrájame na 6 rovnako hrubé plátky, cca 1 – 1,5 cm.  Banánovú šalotku si ošúpeme na kolieska nakrájame. To isté urobíme aj s cesnakom.
Na dno pekáča dáme olej, mierne posolíme, pridáme aj celú rascu a naukladáme šalotku. Cesnakom nešetríme, dáme ho asi tretinu.

krkovicka cibula

Na tento základ pohodíme pár byliniek.
Takto predpripravený pekáč vyložíme prvou vrstvou mäsa.
Mäso v pekáči zvrchu posolíme, opäť dáme rascu a druhú tretinu z cesnaku.
Položíme druhú vrstvu. Opäť soľ, celá rasca, zostatok cesnaku a ešte bylinky.

krkovicka na plechu

Povrch prelejeme olejom a celý pekáč prikryjeme- alobalom, alebo ak máme rovnako veľký pekáč, tak to je úplne naj.
Račianska krkovička môže ísť do rúry. V momente, ako zatvoríme dvierka, teplotu stiahneme na 200´C. Mäso dostane tepelný šok, stiahne sa a vo finále bude mňam 🙂
Pečieme cca 30 – 35 minút. Následne odstránime alobal/ pokrievku a ešte dopekáme 10 – 15 minút.
Prepečené, vláčne a moooc chutné 🙂
Dobrú chuť!

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
20

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *