RAGÚ

Už dlho som snila o jedle, ktoré spustí fanfáru každej bunky tela. Nielen chuťových pohárikov. Niečo lahodné, výrazné, s chuťami, ktoré sa dopĺňajú.

Noblesné jedlo.

Nevedela som, čo to má byť. Konkrétna predstava mi chýbala. Čakala som teda.

Môj čas nastal, keď som bola obdarená kúskom mäsa z daniela. Moja sestra je úžasná, že? Ona vie, aké darčeky ma dostanú 🙂

A už to bolo! Presne mi dala tip, ako upraviť zverinu tak, aby to bola tá fanfára. Za jej trpezlivosť jej mooooc ďakujem.

Pripravila som mäsité talianske jedlo, ktoré ja prudko môžem. Kvalita a chuť.

Základom prípravy je dlhé pomalé pečenie. Vtedy mäso nádherne zmäkne, chute sa prepoja a vznikne dokonalosť. Mohlo by vás zaskočiť biele víno v recepte, no nie je tam náhodou či omylom. Viem, každému hneď napadne červené. Dať ku zverine biele víno radila raz jedna veľmi vážená “nonna”, ako ich v Taliansku volajú. Zjemní chuť, odľahčí jedlo a hlásim, že je to super voľba.

Spískala som jedlo krátko poobede a keď prišiel chlap domov, dala som mu za lyžičku ochutnať, že čo na to vraví. Chodil za mnou ako malé dieťa, že kedy už bude večera?! Už o piatej som začínala byť z neho nervózna 🙂

Preto kto potrebuje fakt zabodovať pred rodinou či nejakou návštevou, tu je recept.

Veď jedlo je univerzálny jazyk, ktorý spája 🙂

 

 

***RAGÚ***

 

Potrebujeme:

700g mäsa z daniela (orech)

2 plné hrste veľkej fazule

3 väčšie mrkvy

3 väčšie petržleny

3 stonky zeleru

1 veľká cibuľa

2dcl bieleho vína

1 passata

soľ, korenie

2ČL sušeného oregána

4lístky bobkového listu

2-3 vetvičky čerstvého rozmarínu

vývar alebo vodu

masť

– Začíname večer vopred namočením fazule. Aby nás fazuľa nenadúvala, je na to účinný trik. Na druhý deň mäso zbavíme blán a nakrájame na kocky. Očistíme mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájame ich na malé kocky. Cibuľu po ošúpaní nakrájame nadrobno.

V dostatočne veľkej nádobe vhodnej aj do rúry (ja som dala celokovový hrniec) rozpustíme masť, šupneme k nej cibuľu a chvíľočku podusíme. Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu. Dostatočne osolíme, pridáme korenie, bobkáč a oregáno. Tento základ smažíme na strednom plameni do mierneho zmäknutia.

Následne pridáme mäso, necháme ho zatiahnuť. Počkáme, čo pustí trochu šťavu.

V tomto momente je čas pridať fazuľu, víno, passatu a premiešame. Vhodíme aj čerstvý rozmarín.

Nakoniec doplníme vývar. Jeho množstvo volíme tak, aby bola celá zmes dobre ponorená do tekutiny.

Necháme zovrieť, prikryjeme (ja som dala 2x alobal).

Rúru si rozohrejeme na 250´C a v momente, keď tam dáme mäso, stiahneme na 180´C.

Ragú pomaly pečieme v rúre 4 hodiny, pričom ho sem- tam premiešame. Dávame si pritom pozor na popálenie- nechytáme nádobu pri premiešavaní.

Tekutina v ragú sa bude pomaly zahusťovať, ku koncu bude mať hustú konzistenciu.

Ak je to počas pečenia potrebné, do ragú pridáme ešte vývar, aby zmes nebola až príliš hustá. Hrozilo by potom prihoretie.

Mäso bude mäkké, zelenina sa bude rozpadať, chute budú nádherne prepojené.

S domácimi pappardelle, kváskovým chlebíkom alebo aj samotné.

Toto je gurmánsky zážitok na michellinskej úrovni v podobe ragú. 🙂

Dobrú chuť!

 

POZN.: Namiesto danielieho mäsa- diviny- je možné použiť aj iné mäso, napr. hovädzie.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Ragú z diviny
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
18