RISOTTO ROSSO

Rizoto je vďačné jedlo. Vďaka ryži zasýti a zelenina sa postará o doplnenie zásob vitamínov. Navyše, s pridaním bielkoviny v podobe mäsa či ryby sa zavďačíme aj tým, ktorí to bez mäsa akosi nevedia:)
Vzala som ideu talianskej chuti a urobila rizoto podľa ich chutí. Neviem však, či by pred Talianmi obstálo, pretože oni majú na to striktné pravidlá, z ktorých nepopustia.
Dokonca, nemala som čas na státie pri hrnci a nonstop miešanie, a tak som rizoto oklamala.
Výsledok je vynikajúci! Svieža plná chuť s nádychom slnka.
Jedlo aj pre tých, ktorí si chcú pochutnať na čerstvej domácej večeri bez prepaľovaného oleja z reštaurácie.
*RISOTTO ROSSO*
Pre 4dospelé osoby potrebujeme:
1 väčší hrnček ryže(0,3dcl)
1/2 cibule
1 mrkva
1 stonka zeleru
2PL paradajkovej pasty
soľ, korenie
1čl sušeného oregána
1 konzerva tuniaka
kúsok masla
1hrsť nastrúhaného parmezánu
olivový olej
        – Cubuľu, mrkvu a zeler vložíme do mixéra a rozmixujeme najemno.
Do hrnca dáme olej a pridáme zeleninu. Krátko orestujeme, pridáme soľ, korenie, paradajkovú pastu a oregáno.
Pridáme ryžu, ešte chvíľu porestujeme a zalejeme dvoma aj kúsok(asi tretinu) pohármi vody.
Premiešame a keď voda zovrie, hrniec zakryjeme pokrievkou, plameň stiahneme a dáme si stopovač na 16 minút.
Následne vidličkou premiešame, pridáme tuniaka, kúsok masla a hrsť nastrúhaného parmezánu. Premiešame a naspäť zakryjeme. Necháme postáť 5minút. Takto bude rizoto krémové aj bez miešania:)
Dobrú chuť!
TIP: Posypte risotto rosso čerstvou bazalkou a pridajte aj olivy. Vznikne tak široká paleta zjednocujúcich sa chutí.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
3