ŠKANDALÓZNA ŠOŠOVICA

Už viackrát som vo svojich “predmluvách” k mojim výtvorom spomínala, že bielkoviny sú veľmi dôležité pre náš organizmus, čiže ich nesmieme vynechávať v našej strave. Naostatok, vieme to všetci veľmi dobre:)
Bielkovina ako základná stavebný prvok je pôvodu živočíšneho- naše mäsoooooooooooo:) či raby, syry… a rastlinného- napr. strukoviny, orechy, obilniny.
Výhodou živočíšnych je ich dokonalosť. Výhodou rastlinných zasa absencia cholesterolu a zlého tuku.
Tie rastlinné potrebujú trošku doplniť k dokonalosti. To nastáva vtedy, ak ju podávame s obilninou.
Cucina poppola, alebo kuchyňa chudobných. Variť z núdze cnosť. V drvivej väčšine prípradov to bolo kvalitnejšie jedlo ako tých bohatých.
Bohatí potom prišli za chudobnými a pozerajú, že čo to jedia: “Ukáž? Môžem ochutnať? Hmmmm, veď to vôbec nie je zlé, to je výborné!”
A tak jedlo, ktorým sa opovrhovalo, sa stalo hitom.
Aj dnes to tak je:) Quinoa- jedlo chudobných v Južnej Amerike. Zistilo sa, ako je úžasne nutrične bohaté a už ho je nedostatok, blázni za ním celý svet:)
A veru, aj keď som hostila pre mňa veľmi vzácnych hostí, mäso sa mi pripravovať nechcelo…
Moja sila prekvapenia bola obrovská, priam škandalózna!(to ja mooooožem)
Pohostila som ich šošovicou! So špaldou, aby bielkoviny boli kvalitné, s mäkkou koreňovou zeleninou, aby jedlo bolo výraznejšie a bylinkami, pretože bez nich žiadne jedlo nie je to pravé orechové…
*ŠKANDALÓZNA ŠOŠOVICA*
Potrebujeme:
1hrnček šošovice
1/2 hrnčeka špadového zrna
3 menšie mrkvy
2 ks kvaky
2 stonky zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
soľ, korenie
bobkový list
saturejka
2 cherry paradajky
olivový olej
        – Šošovicu preberieme, opláchneme a dáme do hrnca spolu so špaldou.
Mrkvu, zeler, kvaku, cibuľu a cesnak očistíme. Mrkvu nakrájame na kolieska, zeler na mešie kúsky, kvaku na veľkosť mrkvy.
Pridáme do hrnca. Cibuľu a cesnak pridáme v celku.
Bobkový list a saturejku, aby sme znížili nadúvanie, vhodíme tiež.
Zalejeme vodou asi raz toľko, ako je objem tejto masy. Zapneme sporák.
Do vody vhodíme i paradajky, do ktorých pichneme nožom.
Privedieme k varu a odokryté pomaly varíme, až je všetko pekne mäkké.
Až potom osolíme, pridáme olivový olej.
Hor´sa jesť!
Dobrú chuť!
TIP: Pre mäsoidných podávajte s domácou klobásou. Ani vajce natvrdo nie je zlá voľba:)
POZN.: Je to sýte jedlo, v kľude zasýti i 5dospelých.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
5