SLADKÝ CHLIEB

„Tak to je pravek“.

Takto zvyknem označovať veci v mojom živote, ktoré sa odohrali už veľmi dávno, sú už fakt staré.

Vetu som si prebrala už dávno, keď Bolek Polívka povedal Eve Holubovej v Pupende, prečo ťahá do ich rozhovoru pravek. Pamätáte na tú scénu?

Asi každý máme v niečom pravek.

Môj sladký chlieb som upiekla medzi prvými mojimi pekárskymi pokusmi. Úplne neskúsená, plná otázok a nervozity, či sa to vôbec upečie 🙂

Tento chlieb bol mojou motiváciou, že piecť dokážem.

Viete si predstaviť, ako som vyrástla, keď ma môj chlap pochválil, že mu chutí? 🙂

Milujem kombináciu banán, kokos a biela čokoláda. Podporený orieškovým podtónom špaldy je proste dokonalý.

Dlho som si ho nepiekla a fakt netuším, že prečo? Je prudko návykový. Každého dostane šťavnatosť a svieža sladkosť.

Nenáročná príprava. Perfektný aj pre tých, ktorí v kuchyni len začínajú.

Toto je môj pravek 🙂

 

***SLADKÝ CHLIEB***

 

Potrebujeme:

500g prezretých banánov (asi 3 ks aj so šupkou)

125g rozpusteného masla

180g špaldovej hladkej múky

100g trstinového cukru

2 vajcia

100g kokosu

60g bielej čokolády nasekanej na kúsky

2ČL vínneho kameňa

½ ČL jedlej sódy

– V mise popučíme vidličkou banány. Pridáme k nim maslo, vajcia a čokoládu.

V druhej mise zmiešame kokos, múku, cukor, sódu a vínny kameň. Sypkú časť pridáme k mokrej a spojíme v kompaktné cesto.

Formu na biskupský chlebíček vymastíme maslom a vysypeme kokosom.

Cesto vlejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170´C 45-50 minút.

Po vytiahnutí necháme chlebík chvíľu vo forme a následne ho z formy vyklopíme. Necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

 

POZN.: Čokoládu zvyknem krájať na menšie i väčšie kúsky. Pri jedení to má nesmierne kúzlo.

TIP: Pridajte do cesta aj obľúbené sušené ovko- hrozienka či brusnice. Sú mňamka 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
13