TVAROHOVÝ ŠŤAVNATÝ KOLÁČ

Mám rada cheesecaky. Ich lahodná a osviežujúca chuť ma vždy dostane.
Keďže to býva u nás aj narodeninová torta jedného z mojich detí, nerobievam ich často, aby nezovšedneli.
Na návšteve mi však bol ponúknutý iný druh cheesecaku. Bombasticky šťavnatý, príjemne nasladlý. Chuť prudko návyková.
U môjho svokra je dokonca tak obľúbený, že mu dávam už pár rokov pod stromček ako darček. Celý plech len pre neho previazaný stužkou. Osobný darček, ktorý poteší. Najmä v jeho príprade:)
Unikátnosť tohto tvarohového koláča tkvie v rozdelení korpusu na dve časti- jedna naspodu a druhá hore.
A tam to nekončí. Korpusy sú len sypké ingrediencie. Tekutá tvarohová plnka počas pečenia navlhčí múku a tá spevnie v kompaktný korpus.
Zaujímavý recept, však? A ešte aj jednoduchý, v hrnčekovej verzii:)
*ŠŤAVNATÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ*
Potrebujeme:
1hrnček celozrnnej špaldovej múky
1hrnček hrubej múky
3/4hrnčeka trstinového cukru
4čl vínneho kameňa
750g jemného tvarohu
3vajcia
3/4 hrnčeka trstinového cukru
1čl vanilkového extraktu
1/2l mlieka
maslo
        – V mise si zmiešame obe múky s cukrom a vínnym kameňom. Zmes rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť nasypeme do menšieho plecha. Plech ničím nemastíme.
V ďalšej mise, najlepšie ponorným mixérom, spojíme dohladka tvaroh, vajcia, cukor, vanilku a mlieko.
Veľmi opatrne vylejeme tvarohovú zmes na múku v plechu.
Polievkovou lyžicou, aby sme zabezpečili rovnomernosť, nasypeme druhú časť múkovej zmesi na celý povrch.
Plátkami masla pokryjeme vrch koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C, pokiaľ maslo mierne nezhnedne a uvidíme, že z múky sa stalo kompaktné cesto.
Trvá to do 30minút.
Po upečení necháme koláč vychladnúť, ešte viac zatuhne.
Dobrú chuť!
POZN.: Ak nemáte doma celozrnnú múku, použite polohrubú. Vínny kameň je vlastne prášok do pečiva, vanilkový extrakt možno nahradiť vanilkovým, no nie vanilínovým cukrom.
image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
8