TERIYAKI KURA

Ázia a jej kuchyňa mi je zdialená. Neviem, prečo. Suroviny ,ako ryžový ocot, saké, sójová omáčka a kopu ďalších doma nedržím. Mňa to dajako do toho Talianska furt vábi:)
No slovo teryiaki sa na mňa v poslednej dobe valí zo všetkých strán. Prečo je to také obľúbené a vyhľadávané? Odpoveď mi dal môj muž po degustácií- je to dokonalá symfónia chutí. Jednotlivé chute do seba zapadajú, dopĺňajú sa, sú pritom v rovnováhe. Žiadna nie je dominantná, spoločne tvoria celok.
Každý, kto ma trochu pozná a chce ma niečím obdarovať, prinesie niečo extra do kuchyne:)
Mám teraz doma sójovú omáčku, ryžový ocot, zázvor… no skvelý základ na teriyaki!
Tak! Odrazový mostík od mojej víly- Vílina začarovaná kuchyňa.
Teriyaki doslovne znamená leské grilovanie a vďaka tomu, že je mäso či ryba marinovaná minmálne 30 minút, enzýmy narušia stavbu mäsa a stáva sa mäkšie.
Pozor! Japonská kuchyňa sa zakladá na prísnych pravidlách, na ktorých lipnú. Preto ak má byť chuť znamenitá, žiadne obmeny:)
*TERIYAKI KURA*
Potrebujeme:
6 nevykostených kuracích stehien
2cm ošúpaného zázvoru
2 strúčiky cesnaku
2PL trstinového cukru
4PL sójovej omáčky
chilli semienka
1PL ryžového vína
2PL olivového oleja
1PL sezamového oleja
        – Stehná pokladieme na pekáč a dáme do rúry vyhriatej na 200´C.
Zázvor aj cesnak nastrúhame najemno, pridáme sójovku, víno, oba oleje, cukor a chilli a zmiešame.
Množstvo chilli volíme podľa svojej úrovne pálivosti.
Po 25-30minútach pečenia stehná vyberieme z rúry, obalíme v omáčke a vrátime do rúry.
Pečieme do úplného prepečenia.
Podávame s jasmínovou ryžou:)
Dobrú chuť!
POZN.: Keďže mäso nebolo marinované vopred, dokonalá chuť nastane až na druhý deň, keď sa mäso odleží. Avšak i v teň deň je mäso božské:)

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
4