1

Barónkin marhuľový koláč

Upiekla som jednoduchý, za to noblesný koláč s mrveničkou. Je rýchly na prípravu. Ako ovocie som použila marhule, na ktoré som mala veľkú chuť. No je jedno, aké ovocie zdobí tento ovocný koláč. Je nadýchaný, jemný, vláčny a perfektne sa hodí ako dezert. Aj keď… s týmto koláčom na raňajky bude celý deň krásny. Barónkin marhuľový koláč s mrveničkou.

Keď pozeráš kuchársky dokument…

…tak bývaš hladný? A preto sa ich nepozeráš! Či? 🙂
Zväčša totiž počúvam presne tieto vety. Vďakabohu mám to inak. Môžem pozerať relácie o varení kedykoľvek, chuť na jedlo nemám. Ja mám skôr iný problém- ja to chcem ísť hneď variť! 🙂

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč

Stalo sa mi to aj nedávno, keď som už asi po stýkrát pozerala Jamieho,  ako bol v Taliansku na návšteve u barónky. Pripravovala posedenie pre svoje priateľky a Jamie s Gennarom boli pozvaní tiež.
Barónka, staršia emancipovaná žena, pôsobila vznešene. Na kameru ukázala rodinný recept na dezert, ktorý podávala k čaju a bol, povedala by som, typicky Taliansky.
Ja to teraz svojím opisom asi zdehonestujem, ale trasľavý puding s mandľovými keksíkmi a karamelom navrchu. Kto videl ten diel, presne vie. 🙂

Nie, tento dezert som nechcela upiecť. Vždy na to hľadím s údivom, že sa barónke podarilo tak ladne vyklopiť upečený puding z formy, aj keď tam dala na dno karamel. (Ako to, že sa jej to neprilepilo?!)
Predstavujem si tú chuť a hodí sa mi k nesladenému čaju.

Honosný dezert

Tento dezert som teda skúšať nechcela, ale za to sa mi žiadalo niečo honosné. Možno až pompézne. Presne k čaju, v mojom prípade ku káve. V tortovej forme upečené našľahané piškótové cesto, s kopou ovocia a ešte väčšou kopou mrveničky.

Keď som sedela za stolom a vychutnávala si ho, cítila som sa ako malé dievčatko s čipkovaných ponožkách, lakovaných topánočkách, klobúku na hlave a úsmevom na tvári, že ma môj tatinko zobral na koláč ako ozajstnú dámu- barónku.

A toto som chcela ponúknuť aj vám. Rýchly recept na vytvorenie čarovného okamžiku, kedy sa každý cíti veľmi dôležito. Vlastne… každý sme stále dôležitý. V každú sekundu nášho života. Ale prežiť si to takto osobitne- no kto by odmietol, že? 🙂

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč

Moje poznámky k receptu Barónkin marhuľový koláč

  • Vajcia je lepšie mať izbovej teploty.
  • Cukor môžeme použiť aj trstinový, ale štruktúra cesta dosiahne o trochu nižšiu jemnosť.
  • Čo sa týka múky- môže byť aj pšeničná. Raz som dala aj polohrubú, koláč bol viac buchtovejší, ale to nie je závada. 🙂 Pomery sa zachovávajú.
  • Ovocie môže byť akékoľvek podľa sezóny a dostupnosti. Ak by bolo ovocie kyslejšie, pridajte o trochu viac cukru do cesta, alebo hojnejšie posypte po upečení práškovým cukrom.
  • Čím väčšiu formu použijeme, tým bude cesto nižšie. Vyššie cesto tomuto koláčiku svedčí viac. Voľme teda skôr menšie formy.
  • Špajdľou sa prepečenie pri tomto koláči trochu ťažšie kontroluje (to kvôli ovociu). Sledujeme skôr kraje cesta, kedy sa oddelia od formy. Zároveň aj povrch cesta bude zlatistý.
  • Na recept som použila tortovú formu s priemerom 20 cm.

***BARÓNKIN MARHUĽOVÝ KOLÁČ***

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč

Potrebujeme:

2 vajcia
1 vanilkový cukor
100 g kryštálového cukru
100 ml oleja (používam hroznový)
120 ml mlieka
200 g špaldovej múky (mix hladká a polohrubá, viac info v poznámkach vyššie)
1 prášok do pečiva
štipku soli
+ ovocie- cca 12 marhúľ

Na mrveničku potrebujeme:

30 g špaldovej hladkej múky
30 g kryštálového cukru
15 g studeného masla

POSTUP:

Je to úplne jednoduché, potrebujeme mixér s metličkami (respektíve s ním je to rýchlejšie, ale aj ručne to ide). Suroviny pridávame do misy presne v poradí, ako som vypísala. Teda:

Do väčšej misy ťukneme  2 vajíčka. Pridáme vanilkový a 100 g kryštálového cukru a vymixujeme, až kým zmes zbledne a je pekne nadýchaná.

Barónkin marhuľový koláč od Naty
Barónkin marhuľový koláč- zblednutie zmesi

Vmixujeme 100 ml oleja a 120 ml mlieka.

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč- pridanie oleja a mlieka

 V druhej miske premiešame 200 g múky s práškom do pečiva a preosejeme do zmesi. Pridáme štipku soli a už len jemne zapracujeme, aby vzniklo cesto bez hrudiek.

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč- preosiatie múky

Dno formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Boky formy vytrieme maslom. Môžeme použiť aj väčšiu formu, koláč bude nižší.

TIP: Ak máte veľa ovocia, zapracujte ho aj do cesta. Dbajte však pritom, aby bolo čo najviac vysušené, najlepšie ak je obalené v múke. Inak by hrozilo, že všetko ovocie spadne na dno koláča.

Cesto z nízkej výšky vylejeme do pripravenej formy, aby sme zachovali čo najväčšiu nadýchanosť.

Marhule umyjeme, vyberieme kôstku a nakrájame na mesiačiky. Nahusto ich poukladáme na vrch cesta.

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč- s ovocím

Už len zasypať mrveničkou. Tú vyrobíme jednoducho- rukou sa snažíme rozmrviť 15 g studeného masla s 30 g múky a 30 g cukru. Keď dosiahneme konzistenciu “vlhkého piesku”, máme hotovo. 🙂

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč- mrvenička

Pripravené cesto na barónkin marhuľový koláč s mrveničkou dáme do vyhriatej rúry na 190’C a pečieme cca 40 minút. Kraje cesta sú hnedé a oddelené od formy.

Upečený koláč necháme 5 minút vo forme. Následne opatrne vyberieme z formy, oddelíme zospodu papier na pečenie a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Podávame posypané práškovým cukrom. Ak pripojíte kopček vanilkovej  zmrzliny, bude to noblesné. 🙂

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč- upečený

Barónkin marhuľový koláč je úžasne vláčny, nadýchaný, nepresladený…urobí deň krajším. Hodí sa na špeciálne príležitosti aj na spríjemnenie všedného dňa.

Barónkin marhuľový koláč
Barónkin marhuľový koláč

Dobrú chuť!

TIP: Tiež obľubujete mrveničku ako ja? Urobte ju potom 50g múky, 50 g cukru, 25g masla. Veeeľa mrveničky je tak akurát 🙂 Ak hľadáte top recept na marhuľový kváskový koláč, tento je tutovka.

POZN.: Zaujal vás recept? Označte ho srdiečkom na konci tohoto článku. Ďakujem. 🙂

káva