BATÁT A LA CARBONARA
Skôr sa nám pýtajú rýchle a svieže recepty.
A tak posmelená mojím heslom- neexistuje zlá potravina, iba zlá príprava- som sa odhodlala kúpiť batáty a niečo z nich vykúzliť. Rýchle a chutné.
Batát, ktorý pre veľa ľudí je ostýchavým pánom v regáloch obchodov, je vďačný na rýchlu úpravu. Pri dlhšom varení zmäkne úplne a ľuďom štruktúra mäkkosti u batátu zväčša vadí. A mne teda určite!
Zistila som, že batát je veľmi chutný! Dokonca i surový som ho chrumkala, pripomínal mi mrkvu.
Jedlo, ktoré sa dá stihnúť do päťnástich minút. To je skvelé, že?
*BATÁT A LA CARBONARA*
Pre 2 osoby potrebujeme:
1 batát
2žĺtka
100ml smotany na šľahanie
30g domácej slaniny
soľ, mleté čierne korenie
olivový olej
čerstvý tymián
– Batát ušúpeme a škrabkou na rezance naškrabeme(ak máme špagetovač, ešte lepšie.)
Na veľkej panvici si rozohrejeme olej a slaninu. Necháme opražiť, aby získala farbu.
Následne šupneme batát. Sem-tam premiešame. Len minútku-dve osmahneme.
V miske si zatiaľ vymiešame žĺtka so smotanou, soľou a korením.
Panvicu stiahneme z plameňa. Chvíľu počkáme, čo zvuk smaženia ustane, aby sa vajíčka nezrazili.
Vajíčka vlejeme k batátom a za stáleho miešania necháme všetky chute prepojiť. Vajíčko sa uvarí, ale nezrazí.
Hotovo! Už len vidličku, čerstvý tymián na posypanie a…
Dobrú chuť!