BEZLEPKOVÁ PIŠKÓTA S ČOKOJABLKAMI

Ako tak premýšľam, vždy ma fascinovalo piškótové cesto. Zdá sa mi divné, že aj napriek tomu, že tam ide toľko lyžíc múky, koľko vajíčok a žiadne kypridlo, cesto je enormne nadýchané a žiadna vajíčková žbrnda sa nekoná. Tej múky je tam akurát…

Do tohto cesta som dala múku z celej pohánky. Má skvelú orieškovú chuť. A tá sa s jablkami prudko môže:) Aby bol dezert šťavnatý a jablká príjemne mäkké aj bez pečenia, uvarila som ich v pomarančovej šťave, ktorú som do formy tiež naliala. Ako dobrota oddychovala v chladničke, šťava sa vpíjala do korpusu.

No a čo by to bolo, keby tam čokina nebola? 🙂 len tak navrch som ju preliala:)

Bezlepkový a bezlaktózový.

Milujem jedlá, v ktorých sa potvrdzuje, že v jednoduchosti je krása. A, najmä, v sladkom 🙂

 

 

 

***BEZLEPKOVÁ PIŠKÓTA S ČOKOJABLKAMI***

 

 

Na korpus s priemerom 18 cm potrebujeme:

3 vajcia

3 PL celozrnnej pohánkovej múky

3PL trstinového cukru

1,5 PL kokosového oleja

štipka soli

troška vody

 

Na čokojablká potrebujeme:

3 menšie jablká

100 ML pomarančovej šťavy

½ celej škorice

2PL trstinového cukru

70 g horkej čokolády

1PL kokosového oleja

– Oddelíme si žĺtka do bielok. Bielka si dáme do väčšej misy. Pridáme k nim štipku soli a vymixujeme tuhý sneh.

Následne pridávame po jednom žĺtku. Po pridaní posledného žĺtka dáme do misky s vajíčkami trošku, taký šprt vody, aby sme si misku poriadne umyli a dostali celé žĺtka z misky a vlejeme k bielkam.

Pridáme postupne cukor a potom koko olej. Po lyžiciach pridávame ako poslednú múku a to tak, že druhú lyžicu pridáme až vtedy, keď sa tá predchádzajúca kompletne spojila do vajíčkovej masy.

Zmes nalejeme do vymastenej tortovej formy s priemerom 18 cm a dáme piecť do rozohriatej rúry na 200´C na cca 25 minút.

Špajdľou skontrolujeme prepečenie, každá rúra pečie inak.

Celé jablká nakrájame na kolieska. Semienka môžeme odstrániť- podľa našej chuti. Kolieska dáme do hrnca, zalejeme šťavou z pomaranča, pridáme škoricu, cukor a povaríme asi 10 minút na malom ohni alebo dovtedy, kým sa šťava trochu zredukuje.

Keď je korpus upečený, necháme ho chvíľu vychladnúť, naukladáme naň jablká a zalejeme ho šťavou, čo zostala po varení jabĺk.

Nad parou si rozpustíme čokoládu, pridáme k nej koko olej a štýlom hala- bala prelejeme vrch dezertu.

Formu s týmto pokladom dáme oddýchnuť do chladu aspoň na pár hodín. Chute sa dokonale prepoja a vznikne dezert, ktorý by Taliani pomenovali uno spettacolo 🙂

Dobré mlsanie:)

TIP: Ak chcete mať jablká krehkejšie, ošúpte ich pred nakrájaním na kolieska.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
6