BEZLEPKOVÁ VYMÝŠLANINA

Patrím do skupiny ľudí, ktorým vyslovene vadí plýtvanie. Jedlo a čistú, pitnú vodu beriem ako obrovský dar, s ktorým nemožno rátať ako so samozrejmosťou.
Preto sa snažím varíť tak, aby sme nič nevyhadzovali. No, samozrejme, niekedy ostane. Menej obľúbené jedlá nejdú tak na dračku, a teda do duply na nejako nehrnie.
Tento koláč má u mňa vcelku krátku históriu i historku:)
Prišla som ku kamoška postrážiť jej deti a po príchode ma volala do kuchyne, aby som jej zachránila jej upečenú “skazu”. Piškóta, suchá, ktorá mala mať v sebe ešte ďalšie ingrediencie. Nevyzerala tak, akoby mala.
Otvorila som chladničku, skontrolovala komoru(pritom som nechala na seba zramovať veľké plechové pokrievky), no a výsledok? Doma som si urobila základ po svojom, v bezlepkovom prevedení.
Chuť všetkých prekvapila. Najprv ohúri mierne kyslá chuť domáceho mascarpone a marhúľ. Ako sa sústo putuje, prekvapí nevtieravosť sladkosťou. Celý koláč je ovenčený sviežosťou. Nazvaný trefne!
*BEZLEPKOVÁ VYMÝŠLANINA*
Potrebujeme:
1 kelímok jogurtu
1kelímok ryžovej a kukuričnej múky(pol na pol)
1/2kelímku trstinového cukru
2čl vínneho kameňa
10 kvapiek vanilky
1 vajce
1 veľká kyslá smotana
1 hrsť celého maku
1čl citrónovej šťavy
práškový cukor
marhuľový džem
        – Začneme večer vopred. Sitko si vystelieme utierkou a dáme do nej kyslú smotanu. Sitko dáme do misy a celé to premiestnime do chladničky. Voda ukrytá v kyslej smotane bude cez noc pomaličky odkvapkávať do misky a v utierke ostane hustý krém.
Nasledujúci deň sa pustíme do cesta. Do misy si dáme jogurt. Kelímok nevyhadzujeme, poslúži nám ako podmerka. Pridáme múku, cukor, vajce, vanilku i vínny kameň. Vymiešame na hladké, nehrudkové cesto, ktoré vylejeme na vymastenú a hrubou múkou vypyspanú tartovú formu.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220´C cca 15-20minút, zlatavý povrch  a nahnedlé okraje nám prezradia, kedy je hotovo.
Necháme vychladnúť.
Po vychladnutí potrieme marhuľovým džemom, množstvo je na každom podľa chuti:)
Povrch posypeme makom.
Zhustnutú kyslú smotanu zmiešame podľa chuti s práškovým cukrom a 1čl citrónovej šťavy. Aby sa nám smotana, alebo teraz už domáce mascarpone, dobre rozotieralo, nanesieme po polievkových lyžiciach málé kôpky po celom povrchu koláča. Následne uhladíme na rovnomerný náter.
Dáme stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť!
TIP: Mak môžeme skryť do cesta. Vznikne tak iná textúra koláča, i chuť maku sa pečením viac rozvinie.