BLESKOVÁ TORTA

Aj vy máte spomienky na jedlá, ktoré sa s Vami nesú až dodnes?

Akoby to bolo včera… Mala som 9 rokov, bola som na prázdninách a kamarátka, ktorá prázdninovala tiež v tej istej dedine u babky, sa zrazu ponáhľala z ihriska. Zo zvedavosti som šla s ňou.

Sľúbila babke, že urobí tortu. „Čo? Tortu? Veď to pečú dospelí! To čo je za babku?!“ Ďalšia rana padla, keď mi zdelila, že ju bude robiť úplne sama.

Vôbec som nechápala. Tak som sa prizerala, ako môže dieťa urobiť tortu. A fakt!

Nepečená, chutná, vďačná na obmeny.

Prišla som domov a musela som ju vyskúšať! Odvtedy ju robievam často. Niekedy ju dám do mištičiek a každému urobím zvlášť podľa jeho chute. V sklenených pohároch nádherne vynikne. Pre viac ľudí klasicky volím tortovú formu.

Je to bleskovka, ktorú zbúcham veľmi rýchlo a v poslednej dobe skôr zapriaham deti, aby ju urobili. Narastá v nich sebavedomie, že v kuchyni niečo dokázali.

Na tejto mlske nie je čo pokaziť!

 

 

*BLESKOVÁ TORTA*

 

 

Potrebujeme:

2 balíky piškótov

3 veľké kyslé smotany

trstinový cukor

sušená vanilka

karob

ovocie

– Smotany rozdelíme do dvoch misiek. Jednu misku osladíme a pridáme vanilku, druhú po osladení stmavíme karobom. Množstvá si volíme podľa chute.

Dno tortovej formy vyložíme piškótami. Na ne najeleme z jednej misky smotanu tak, aby pokryla piškóty.

Naukladáme ovocie. Na ne prídu piškóty. Prikryjeme druhou smotanou.

Opäť ovocie, piškóty a prvú smotanu. Takto vrstvíme, pokiaľ máme suroviny.

Tortu necháme aspoň 3 hodiny schladiť, najlepšie cez noc.

Piškóty zmäknú, smotana stuhne.

Podávame ako osviežujúcu tortičku.

Dobrú chuť!

TIP: V prípade, že nemáte karob nahraďte ho kakaom alebo grankom.