CELOZRNNÉ KVÁSKOVÉ ROŽKY S KEFÍROM

V poslednej dobe som sa hrala s kváskovými rožkami. Vadilo mi, že ich celozrnná podoba je vysušená, neatraktívna konzistentne. Už len malá časť celozrnnej múky rožok vysušila. A dobiehať chuť tukom nie je podľa môjho názoru dobrý nápad.
A tak som testovala a testovala…
Myslím, že sa mi podarilo z celozrnných rožkov urobiť štruktúru bielych. Sú mäkké, príjemne zamatové, šťavnaté a plné chuti.
*CELOZRNNÉ KVÁSKOVÉ ROŽKY S KEFÍROM*
Potrebujeme:
165g hladkej múky(špaldovej alebo pšeničnej)
165g vody
1PL kvásku
        – Suroviny zmiešame v mise, prikryjeme fóliou proti obschnutiu a necháme na linke rozkvasiť 12hodín.
Následne pridáme:
200g hladkej múky(špaldovej či pšeničnej)
135g celozrnnej špaldovej múky
110g kefíru
40g masti
2čl soli
        – Všetky ingrediencie zmiešame aj spolu s kváskom a vymiesime cesto. Prikryjeme fóliou a necháme 2-3hodiny kvasiť bez prekladania.
Následne cesto preložíme na dosku, ktorú netreba múčiť, pretože cesto sa nelepí.
Rozdelíme ho na 10rovnakých častí(váhovo vychádza jeden cca 83g).
Každú časť v rukách premiesime a vytvarujeme do bochníčka. Necháme 5 minút stáť, len čo po sebe spraceme. Cesto si potrebuje trochu oddýchnuť, aby sa s ním lepšie pracovalo pri tvarovaní.
Bochníček vyvaľkáme do trojuholníka a od väčšieho konca zmotáme k menšiemu.
Rožky dáme na plech s papierom na pečenie. Výjdu presne na jeden plech. Dva rady po päť rožkov.
Prikryjeme fóliou a necháme finálne vykvasiť 2-3hodinky.
Rúru si rozpálime na 250´C aj so starým plechom, ktorý umiestnime na dno rúry.
Rožky pofŕkame vodou a do hrnčeka si nachystáme vodu.
Plech s rožkami vložíme do rúry a vodu z hrnčeka vylejeme na dno rúry do starého plechu. Ihneď rúru zatvoríme, aby neunikla para.
Pečieme 10-15minút, záleží veľmi od rúry. Po 10minútach radšej sledujeme, rožky tmavnú dosť rýchlo.
Po vybratí z rúry ich pofŕkame vodou, vyberieme na miežku a prikryjeme utierkou.
Dobrú celozrnnú chuť!
TIP: Ako motať rožok nájdete na mojom fb blogu, kde to ukazuje moja 7ročná pekárka:)