Cheesecake so slaným karamelom

Milujem cheesecake. Jeho zloženie je tak flexibilné, že vždy splní to, čo od maškrtenia očakávam. A teda, u mňa sa to dosť mení. Niekedy chcem čokoládu, inokedy sviežosť ovocia, možno aj kyslosť na prebudenie alebo jemnú protichodnú chuť. A práve táto posledná výnimočná, iná chuť ma posledné dni prenasledovala. Upiekla som si cheesecake so slaným karamelom a presne som sa trafila do zvodnej chuti dezertu.

Čokoláda, sladké a maškrtenie

Vždy som rada maškrtila. Páči sa mi chuť čokolády. Zjedla som ju kedysi len tak samotnú. Aj som patrične vyzerala…
Dnes maškrtím tiež. Ale už inak.

chuť čokolády s Chuť od Naty
Čokoláda

Vyberám si a som náročná. Chcem aj vitamíny, sýtosť a top chuť.
Preto mám doma stále niečo napečené. Jednoduché, rýchle a vďačné recepty, ktoré som si rokmi vymyslela či odkukala od kamošiek a doladila podľa seba.
Môžem maškrtiť a aj telo z toho bude niečo mať.

Na pečenie nemám čas a v obchode je to lacnejšie

My ľudia sme nastavení akosi zvláštne. Aj by sme chceli pre naše telo a zdravie niečo urobiť, no máme tak málo času, že nakoniec všetko ostane len v myšlienkach a želaniach.
Chuť na sladké zaženieme blbosťou s milión éčkami a na kvalitu nepomyslíme. Pohodlnosť a lenivosť?

Nie, nebojte sa, nikoho nejdem karhať. To nie je mojou úlohou.
Rada by som však tento pohľad zmenila a motivovala všetkých ľudí k zamysleniu sa, či by sa našla malá skulinka času na užitie si kvality v jedle.

Výrok “na pečenie nemám čas a v obchode je to lacnešie” je za mnou.
Pochopila som totiž, že kvalitné suroviny sú oprávnene drahšie. Keď chce niekto dopestovať ovocie či zeleninu bez postrekov, bude jej mať máličko, ale za to veľmi dobrú. Je vzácnejšia, hodnotnejšia a právom teda aj drahšia.
Rada si za ňu priplatím. Viete, prečo?

Kvalita je nad kvantitu.

Teda ak mám kvalitné suroviny, na nasýtenie sa mi stačí menej a koniec koncov som neprerobila.

Pekným príkladom sú rožky. Z praxe mám skúsenosť:
Chlap na raňajky zje 6 – 7 rožkov, aby sa nasýtil. Ale keď mu ponúknem domáce rožky pripravené z kvasu (teda kváskové rožky), stačia mu dva.
To je veľký rozdiel, že?

TIP: Chceš vedieť viac na tému kváskovanie? Tu nájdeš môj druhý web Kváskovanie, ktorý sa kváskovaniu venuje odborne.

Chcem kvalitu

A čo ale teraz ďalej, keď sa rozhodneme pre kvalitnejšiu stravu?
Začnime jednoducho a postupne. (Veľké skoky by boli aj tak kontraproduktívne a jedlo by nám nemuselo sprvu chutiť.)

ako začať jesť zdravo radí Chuť od Naty
kvalita je nad kvantitu

Ako sa začať kvalitnejšie stravovať?

  • Čítajme zloženie pri nákupe. Nenechajme sa okabátiť “akopotravinami”. Vyhľadávajme skutočné a poctivé suroviny.
  • Nakupujme v menších obchodoch. V nich častokrát predáva aj samotný majiteľ a k zákazníkom sa správa totálne inak, ako deprimovaný predavač čakajúci len na deň výplaty.
  • Vyhýbajme sa polotovarom a radšej si ich pripravme doma v tej top kvalite bez zmeny poznanej chute.
  • Nastavme si priority na kvalitu.
  • Majme odvahu a chuť urobiť niečo pre seba, svoje zdravie a zdravie našich najbližších.
  • Rozhodnime sa pre malú zmenu a urobme ju. Nečakajme na skončenie víkendu, prázdnin, dovolenky a podobne. DNES je ten správny čas začať.

Toto som kedysi urobila aj ja. Chcem totiž urobiť všetko, čo je v mojich silách. Ak by sa niečo v budúcnosti “pokazilo”, nemusím si nič vyčítať. Veď som robila všetko. A teda deje sa to preto, lebo to tak má byť.

TIP: Domáca treska alebo lučina? Nech sa páči. Rovnaká chuť v domácej kvalite.

Mala som chuť na sladké, tak som si ho upiekla.

Nedávno bol deň, kedy moje chuťové poháriky začali prudko vysielať chuť na sladké. Avšak pri pomyslení na akýkoľvek dezert mi začalo v mysli svietiť červené svetielko, že to ee.
Páni moji, na čo ja mám vlastne chuť? Bola som zo seba zmätená. 🙂

Po chvíľke premýšlania som prišla na geniálny nápad. Až som zhíkla, že aký nápad som to ja dostala.
Cheesecake a polejem si ho slaným karamelom, ktorý som dostala som kamošky. Presne toto som chcela.

ako urobiť najlepší cheesecake radí Naty
Slaný karamel na cheesecaku

Cheesecake so slaným karamelom u nás doma

U nás cheesecaky pečiem často, no najviac frčí úplne základný, bez akejkoľvek príchute. Bolo mi jedno, že mi tento asi obrblú. Chuť slaného karamelu je trochu extravagantná.
Pri myšlienke, že ho budem jesť celý sama som len mykla plecom a pousmiala sa. Aspoň si ho užijem. 🙂

No situácia sa vyvŕbila inak.
Dostala som pozvánku na playoff hokeja Dukly Trenčín. Jasné, že idem a beriem celú rodinu! My sme totiž hokejoví. 🙂
Čo náhoda chcela, na obed pred zápasom som si odkrojila prvýkrát z môjho slano karamelového dezertu a náramne mi chutil. Napadlo mi, že by som ho vzala na zápas, aby som nešla len tak naprázdno.

K štadiónu ma priviezli špeci autom a hneď zamierili v zadnému VIP vchodu. Zaviedli ma aj s rodinou do skyboxu, odkiaľ sme v pohodí a teple sledovali celý zápas spolu s ďalšími priateľmi.

Bolo to rozprávkové. Obsluha sa o nás po celý čas starala- kávička, čajík, nejaké pivko? 🙂 A po prvej tretine priniesli rezne so šalátom. Trefa! Ten cheesecake sa hodí ako dezert.- myslela som si.
Lenže oni potom vytiahli veterníky a ja som pozerala, že ich asi neprebijem ponukou na môj dezert.

Zažila som víťazstvo (aj keď Trenčín prehral zápas), pretože som videla, ako si dávajú z môjho cheesecaku  namiesto veterníkov a čo keby len jeden kúsok. Ale tri! Júúúúú, chutí im- viete si predstaviť tú radosť, že som u chlapov zvíťazila poctivou domácou chuťou nad kupovanými, dobre vyzerajúcimi maškrtami?

Hneď mi napadlo, že o tento recept by som sa mala s vami podeliť. Cheesecake so slaným karamelom som piekla teda znova a zmizol. Prišla návšteva, no a neponúkni… Než som ho stihla odfotiť, zjedli ho a všetci si pýtali recept. Tak znovu a do tretice- bude mi cťou. 🙂
Ten som už stihla odfotiť a mám radosť, že vám túto dobrotu môžem predstaviť. 🙂

Moje poznatky k receptu Cheesecake so slaným karamelom

  • Tvaroh používam jedine úplne jemný a hladký na konzistenciu. Pre jemnú textúru hotového cheesecaku je to dôležité.
  • Použila som aj trstinový cukor a skúsila som použiť aj klasický biely. S použitím bieleho sa detailne podobal na chuťou aj textúrou na koláč z kaviarne.
  • Kyslú smotanu som použila tú klasickú, v modrom kelímku. 🙂
  • Pri tvarovaní korpusu vo forme si dám čas, aby bola vrstva cesta všade rovnako hrubá a vysoká.
  • Slaný karamel si vyrábam aj sama doma, je to jednoduché. No tentokrát som využila kamarátku Mišku, ktorá sa živí výrobou džemov, sirupov a ďalších dobrôt v domácej top kvalite. Ja džemy nerobím, kupujem ich od Mišky. Používa max 30% cukru a vyrába len sezónne. Pôsobí na facebooku ako Miškine domáce džemy.
  • Slaný karamel dávam navrch len ako “postrašenie”. Veľa karamelu mi tam nesedí, prebíja potom chuť dezertu. Takto tak len urobí ten správny šmrnc chute. Na tanieri si potom môže každý dopriať dávku slaného karamelu presne podľa svojej chute. 🙂

***CHEESECAKE SO SLANÝM KARAMELOM***

recept na cheesecake od Chuť od Naty
Cheesecake so slaným karamelom

Na korpus potrebujeme:

250 g hladkej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
150 g roztopeného masla
1 vajce
75 g cukru
1 ČL vínneho kameňa (prášku do pečiva)

Na plnku potrebujeme:

500 g jemného tvarohu
1 kelímok kyslej smotany
1 hrnček mlieka (250 ml)
150 g cukru
3 vajcia
100 ml oleja
šťava z 1 citróna
1 PL vanilkového pudingu
1/2 ČL sušenej vanilky
3 PL slaného karamelu

Postup:

Suroviny na korpus zmiešame spolu v miske. Vznikne vlhká hmota, ktorú dáme do tortovej formy s priemerom 26 cm.
Pomocou dlane utlačíme cesto tak, aby pokrylo celý spodok formy a prstami vytlačíme zmes aj po krajoch formy do výšky 3 cm. Tým nám vzniknú okraje, ktoré budú držať lepšie celý cheesecake spolu.

recept na cheeesecake so slaným karamelom od Naty
Cheesecake: korpus

Následne sa pustíme do plnky.
Do misky dáme tvaroh, kyslú smotanu a olej. Zmes premiešame.
Pridáme ostatné suroviny okrem slaného karamelu. Vznikne riedka voňavá zmes, ktorú vylejeme do pripravenej tortovej formy.

jednoduchý cheesecake s úžasnou chuťou do Chuť od Naty
Cheesecake: plnka

Na vrch plnky navrstvíme slaný karamel. Výbornou pomôckou sú pri tom dve lyžice.
Slaný karamel hala – bala navrstvíme na vrch cheesecaku. Bude tam držať, neprepadne dolu.

Takto pripravený cheesecake so slaným karamelom prenesieme do vyhriatej rúry na 170´C a pečieme 1 hodinu.

návod na chutný cheesecake od Chuť od Naty
Cheesecake so slaným karamelom: po upečení

Následne rúru vypneme, dvierka necháme zatvorené a cheesecake necháme v rúre pomaličky vychladnúť.
Tento krok je dôležitý a urobí z obyčajného cheesecaku noblesnú záležitosť.

Po vychladnutí prenesieme celý cheesecake so slaným karamelom vo forme do chladničky, kde ho necháme vychladiť aspoň 4 hodiny.

Jeden kúsok stačiť nebude….mám s tým skúsenosti. 🙂

dokonalý recept na cheesecake vďka Chuť od Naty
Cheesecake so slaným karamelom: servírovanie

Dobrú chuť!

TIP: Hľadáte rýchly recept na super mlsku? Čokopuding z avokáda je tá správna voľba. Recept na bleskovú tortu je vhodný aj pre deti, ktoré chcú kuchtiť.

Pozn.: Poteším sa vášmu srdiečku, ktoré stačí označiť na konci tohto článku.

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
recipe image
Cheesecake so slaným karamelom
Naty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)
88