Čokoládový koláč s celými hruškami
“Dala som si jeden hryz a som zatvorila oči. Príjemná hlboká vôňa čokolády ma zahalila akoby hodvábnou, mäkkou šatkou a preniesla ma na miesto Orientu. Do toho úžasný parfém jesene vďaka sladkej pečenej hruške. Celý zážitok vyvrcholil pocitom relaxovania na mäkkej pohovke s hudbou vôní a chutí, ktoré zastavili všetok čas.” Tiež vyhľadávate jedlá, ktoré vyvolávajú zážitky? V tom prípade patríte k labužníkom a tento kváskový čokoládový koláč s celými hruškami je pre vás ako stvorený. Nechajte sa zlákať tiež.
Hruška mojej starenky
Ako malá som sa u mojej starenky celé leto hrávala na marhuli. No starenka mala viaceré druhy stromov, ktorých plody som vyjedala poctivo ako osa. Hneď pri vstupnej, tmavozelenej bráne mala starú vysokú hrušku.
Čo si pamätám, vždy urodila toľko hrušiek, že sa váľali po zemi len tak. Aj na ulici ich potom viac ostávalo a kto chcel, prišiel si pozbierať.
Milovala som tú hlbokú chuť s razantnou vôňou. Keď sa povie slovo hruška, vždy si zmyslím na onen strom a tmavozelenú bránu.
Moju lásku k hruškám ale zmenil až na hruškovú apatiu nepríjemný zážitok s hruškami z obchodu.
Pamätám si ako dnes, ako som stála pri ovocí v obchode a uvidela hrušky. Áno, hneď som mala pred očami bránu a strom u starenky. Schmatla som dve hrušky, ktoré na mňa žmurkali. Pochutila som si na nich, no následne to bolo celé zle.
Ukrutné bolesti brucha a také silné hnačky, že keď som uvidela hrušku, namiesto mojej milovanej asociácie na strom som mala v mysli úplne niečo iné.
Hrušky som odvtedy nejedla a vyhýbala sa im.
Recept ako na zavolanie
Niektoré recepty mi posielajú kamošky s prosbou, aby som ich urobila v kváskovej podobe. Je to pre mňa vždy veľká česť a pocit zadosťučinenia, že som im pomohla v ich obľúbenom recepte doplniť aj stráviteľnosť, je na nezaplatenie. Malý pocit víťazstva. 🙂
Prišla mi nedávno správa s prosbou, aby som skúsila upiecť čokoládový koláč s celými hruškami. Recept bol s práškom do pečiva a nie veľmi jednoduchý, čo sa týka nástrah na nadýchanosť v kváskovej podobe. Takže výzva! A hneď dvojnásobná, lebo hrušky… Žeby sa to vo mne zlomilo a vďaka tomuto receptu som opäť hrušky milovala?
Prečo jesť hrušky?
Hruška je plod ovocného stromu s rovnakým názvom- hruška. Plody sa podľa dozrievania rozdeľujú na letné, jesenné a zimné. Letné majú krátku trvanlivosť a tie zimné zasa najdlhšie vydržia.
Nemajú vysoké množstvo vitamínu C, ale ja napriek tomu by sme si ich mali v sezóne dopriať. Prečo?
7 dôvodov, prečo jesť hrušky:
- V šupke hrušky sa nachádza veľké množstvo fytonutrientov.
- Hrušky sú bohatým zdrojom vlákniny potrebnej pre správne vyprázdňovanie a aj hladinu cholesterolu v krvi.
- Obsahujú veľa vody (až do 80%).
- Majú veľmi vysoký obsah vitamínu B a K.
- Znižujú riziko vzniku rakoviny.
- Pomáha pri znížení rizika vzniku cukrovky 2.typu.
- Majú málo kalórií a sú ľahko stráviteľné.
Na čo si dávať pri hruškách pozor?
Hrušky sú moc super nielen na chuť, ale aj z nutričného pohľadu. Avšak je potrebné, aby boli kvalitné, najlepšie lokálne a domáce. Prečo?
Hrušky totiž patria medzi naj potraviny, kde sú opakovane merané vyššie hodnoty pesticídov a ťažkých kovov. Žiaden strach, jedná sa o hrušky z dovozu. Podporujme teda náš domáci trh a bude to ok. 🙂
Čo je ďalej zaujímavé, že vedia pohltiť cudzie pachy. Preto nie je vhodné ich skladovať v blízkosti aromatických potravín.
A mínus majú aj v dobe trvanlivosti, pretože dlho nevydržia. Myslím ale, že toto je skôr o uhle pohľadu. Pár dní vydržia v chladničke, no užime si ich v sezóne a bude to super. Presne tak, ako s jahodami.
ŠOKOJÚCI TIP: Už ste vyskúšali vejibag? Toto je megaobjav v mojej kuchyni! Dokonalá pomôcka na skladovanie zeleniny. Prirodzene predlžuje trvanlivosť skladovaného a tak, keď som nechala petržlenovú vňať vo vejibagu a ona aj po 14 dňoch vyzerala ako v prvý deň, bola som až šokovaná. To isté platí s reďkovkou, šalátom… Koniec plýtvania zeleniny v kuchyni. Toto sme potrebovali! Kopec ušetrených peňazí a dobrý pocit z menšieho plýtvania. Vejibag je možné zakúpiť tu.
Čokoládový koláč s celými hruškami
Po prečítaní receptúry, ktorú mi poslala kamarátka som pokrčila nosom- hrušky. To nie je moc pre mňa. No na druhej strane som si vravela, že by to mohlo dobre dopadnúť a hrušky by som si nanovo zamilovala. Rozhodla som sa, že to vyskúšam.
Volila som to najkvalitnejšie už od základu- od surovín. Použila som vysokopercentnú čokoládu, ktorú tak milujem. Ďalej mandle, z ktorých viem, že sa nevyhádžem. Hrušky som hľadala dlho, ale nakoniec som na trhu našla domáce, voňavé. Také, aké mala starenka. “Takže by to mohlo fungovať, ” vravela som si.
Už keď bol v rúre a videla som, ako rastie do objemu, svietili mi oči. Nevedela som sa dočkať, kedy kúsok z neho ochutnám. Celá kuchyňa sa rozvoňala hlboko zmyselnou vôňou čokolády s anízovo škoricovou vôňou hrušky.
A keď som ochutnala, vedela som, čo vám napíšem sem na toto miesto:
Je to tak výborné, že si to určite zamilujete.
Moje poznámky k receptu Čokoládový koláč s celými hruškami
- Chuť tohto koláču bude priam luxusná. Jesť ho je zážitok. Doprajme si preto to najlepšie a dbajme na kvalitu surovín.
- Múku je dobré preosiať. Prevzdušní sa a pomôžeme tak nadýchanosti.
- Hrušky je najlepšie mať pevnejšie, aby sa “nerozbrblali” počas pečenia, ale ostali príjemne mäkké so zachovaním si tvaru.
- Kvasenie cesta nechávame prebehnúť na linke. V chladničke by totiž zmes stuhla.
- Správne upečenie sledujeme pomocou špajdle. Čo je však dôležité- rúru neotvárame príliš skoro. Nadýchanosť koláča by mohla spadnúť.
- Chuť je sýtejšia a dokonale zmyselná. Jeden kúsok stačí rozumovo, ale celé telo si pýta aj dupľu. 🙂
- Po vychladnutí vydrží v chladničke aj viac dní.
- Na upečenie som použila formu na biskupský chlieb s rozmermi 13x25x8 cm.
***ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S CELÝMI HRUŠKAMI***
Potrebujeme:
130 g čokolády (minimálne 70% kakaa)
120 g masla
4 vajcia
100 ml plnotučného mlieka
70 g cukru
20 g (1/2 PL) materského kvásku
80 g pšeničnej polohrubej múky na kváskovanie
80 g mletých mandlí
štipku soli
3 zrelé hrušky
Postup:
V miske rozpustíme nad parou maslo a čokoládu. Následne do zmesi prilejeme mlieko. Necháme mierne schladnúť. Do zmesi preosejeme múku a vmiešame kvások.
Misu s cestom prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme na kuchynskej linke kvasiť 2 – 3 hodiny pri izbovej teplote.
Hrušky zatiaľ umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a odstránime jadro. Spojíme ich následne k sebe, aby to vyzeralo, že sme s nimi “akože nič neurobili.”
Najlepšie vo väčšej mise vymiešame mixérom žĺtky s cukrom do nadýchanej peny.
Pridáme čokoládovú zmes s kváskom a prisypeme aj mleté mandle.
V tejto chvíli je dobré rozohrievať rúru na 170’C, horný – dolný ohrev.
Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha v ďalej miske.
Do väčšej misy s čokoládou a vajíčkami pridáme najprv 1/3 snehu a hocijako zapracujeme. Zmes trochu zredne a bude sa nám lepšie pracovať.
Následne po menších častiach veľmi jemne zapracuvávame ostatný sneh, aby sme nadýchanosť snehu zachovali čo najviac.
Formu vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej vylejeme. Do cesta vsadíme hrušky, zatlačíme ich až ku dnu.
Pripravené cesto vo forme prenesieme do rúry a pečieme cca 1 hodinu.
Správne prepečenie kontrolujeme špajdľou.
Upečený čokoládový koláč s celými hruškami necháme najprv cca 5 minút vo forme. Upečený koláč vytiahneme z formy (chytíme papier na pečenie a aj s papierom ťaháme koláč von) na mriežku a necháme ho úplne vychladnúť.
Odstránime papier na pečenie a čokoládový koláč s celými hruškami môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
TIP: Ak máte radi hrušky, tento recept na čokotart s hruškami treba vyskúšať. Odporúčam vyskúšať aj ďalšie zmyselné a rýchle jedlo- čokoládový puding z avokáda.
POZN.: Páči sa ti tento recept a článok k nemu? Daj mu srdiečko na konci tohto článku. Ďakujem. 🙂