Čokoládový puding z avokáda

Predstavte si čokoládový puding z detstva. Menšia krabica s obrázkom krásneho chlapca v sebe ukrývala hnedý prášok, ktorý po spojení s cukrom a mliekom vyčaril úsmev na tvári každého z nás. Ešte piškóty a nebola lepšia odmena. Tiež to tak máte? Dnes si túto odmenu doprajem tiež. Chuť identická, no suroviny rozdielne. U nás sa robí čokoládový puding z avokáda.

Chuť detstva

Keď som bola malá, veľa sladkého sme nemali. V kuchynskej linke, v druhej skrinke od dverí napravo sme mali taniere. Úplne hore, kde dočiahol len dospelák, bola biela keramická miska s maličkými uškami a zlatým zdobením.
Ak sme mali sladkosť, bola tam odložená.

Každý deň som vyliezla ako opica po linke a kontrolovala, či tam nejaká mlska je. Och, ako si to len pamätám… 🙂

Vďačný bol však aj puding.
Krabička s vyobrazeným chlapčekom. Mal blonďavé vlásky a krásne sa usmieval- pamätám si to dobre? Tuším mal aj ústa trochu od pudingu zababrané, no nie som si celkom istá…

Robievali sme ho do rôznych misiek a pohárov. Niekedy sa mi podarilo vyprosiť puding do hlbokého taniera. Kopec piškótov a niekedy som navrchu našla aj pomarančový sirup.
Teraz by som sa za také suroviny červenala, no možno práve preto znejú príťažlivo.

Ozvala sa vo mne moja “stará známa”- prerobiť recept na kvalitný a neubrať pritom z chuti. Viete, že sa mi to podarilo? Namiesto práškového pudingu som použila avokádo a banán.

Avokádo

Avokádo sa botanicky radí medzi ovocie. V zrelej podobe váži 100 až 1000 g a z jedného stromu môžeme pozbierať ročne až 120 plodov.
Má neutrálnu chuť a to je skvelý predpoklad pre sladkú i slanú kuchyňu.

recept na nevarený puding veľmi chutný Chuť od Naty
avokádo

Avokádo je unikátne svojím zložením.

Avokádo obsahuje:

  • množstvo dôležitých minerálov (draslík, magnézium, železo, fosfor…)
  • vitamíny C, E, K a niektoré vitamíny zo skupiny B
  • veľmi málo cukru
  • množstvo tuku, ktorý sa zložením podobá olivovému oleju
  • antioxidanty.

Pravidelnou konzumáciou avokáda môžeme:

  • prechádzať rakovine
  • ľahšie udržať štíhlu líniu
  • zmierniť príznaky poškodenia kĺbov (artritída)
  • udržiavať v tele správnu hladinu krvného tlaku
  • predchádzať kardiovaskulárnych ochoreniam.

Na trhu môžeme zbadať dva druhy- zelené, také pevnejšie a tmavé, čierne, ktoré je mäkké. Osobne preferujem odrodu Haas, ktorá je pri správnej zrelosti úžasne mäkká, poddajná a chuť najviac baví. Lenže ako spoznať, či je avokádo správne zrelé?

Návod, ako zaručene spoznať správne zrelé avokádo

učinný tip ako zistiť zrelosť avokáda
Ako zistiť zrelosť avokáda

  1. Nezrelé– Avokádo je zelené a tvrdé. Ak zoberieme preč stopku, vidíme pod ňou zelenú dužinu. Takéto avokádo potrebuje ešte pár dní.
  2. Zrelé– Avokádo je tmavé a mierne mäkké po stlačení. Po odstránení stopky uvidíme žltú až zlatavú dužinu. Toto avokádo je najlepšie na konzumáciu.
  3. Prezreté– Avokádo je tmavé a veľmi mäkké. Keď odstránime stopku, po ňou je tmavohnedá dužina. Toto avokádo sa už neodporúča jesť.

Na youtube som našla aj toto super video– verím, že trefne pomôže.

Nevarený puding

Správne zrelé avokádo čakalo na mňa doma. Najradšej si ho popučím, jemne osolím a pridám čerstvé oregáno.  Aj guacamole si rada robievam. Má naozaj veľké využitie v mojej kuchyni.
Tentokrát však zahviezdilo nasladko spolu s banánom a kakaom.

Prenieslo ma do našej kuchyne k hrnčekom a miskám s čokoládovým pudingom. Presne chuť toho pudingu, ktorý mal na obale chlapčeka.

Čokoládový puding u nás doma

Moje deti tento práškový puding nepoznajú. Iba som im rozprávam príhody, všetky prosenia a poslúchačky, aby som dostala puding. Vždy ma s úžasom počúvajú.
Príbehy z detstva a spomienky budú vždy obrovským magnetom pozornosti.

Komu vadilo, že je puding nevarený? Nikomu. Zbúchali sme ho rýchlo a aj keď sa patrí nechať masu chvíľu v chlade odstáť, pustili sme sa doň. Aspoň sme ho nemuseli fúkať.

jednoduchý recept na puding bez varenia vďaka Naty
čokoládový puding z avokáda

Bezlaktózovému členovi sa tiež ušla jeho špeci verzia a všetci sme si pochutnávali. Moja dávna chuť v novom trendy šate. Opäť sa mi to podarilo. 🙂

Moje poznatky k receptu Čokoládový puding z avokáda

  • Recept je úplne jednoduchý. Zvládnu ho aj deti.
  • Na lahodnosť pudingu je potrebné mať správne zrelé avokádo. Inak to nebude fungovať.
  • Banány môžeme použiť aj prezreté, potom môžeme ubrať z medu.
  • Smotana na šľahanie môže byť vymenená za rastlinnú smotanu a puding tak bude bezlaktózový.
  • Množstvo medu je približné. Dôležité je ochutnať a následne doladiť podľa sladkosti banánov.
  • Zmes pri chladení trochu zhustne, spevnie. Chute sa viac prepoja a dosiahnu vyššiu lahodnosť.
  • Pozor, je to prudko jedlé. Milujem tento puding s figami a pistáciami. Kreativite sa však medze nekladú. Skúste jahody, čučoriedky, maliny, alebo aj hrušky. Neexistuje zlá kombinácia.

***ČOKOLÁDOVÝ PUDING Z AVOKÁDA***

rýchly recept na nevarený puding Chuť od Naty
Čokoládový puding z avokáda

Potrebujeme:

1  veľké zrelé avokádo (alebo 2 menšie)
2 banány
4 PL kakaa
1 PL medu
2 – 3 PL smotany na šľahanie
3 figy
1 hrsť pistácií

Postup:

Prekrojíme avokádo a vyberieme pomocou lyžice dužinu. Dáme ju do misky a vidličkou dužinu avokáda pretlačíme na kašu.
Pridáme banány a tiež pretlačíme na jemnú kašu.

Chuť od Naty a jej jednoduchý nevarený puding
čokoládový puding- avokádo a banán

Pridáme kakao, smotanu a premiešame. Ochutnáme a podľa potreby pridáme med.

avokádo na prípravu pudingu odporúča Chuť od Naty
čokoládový puding- med

Čokoládový puding dáme do pripravených nádobiek.

Figy opláchneme a nakrájame na mesiačiky.
Pistácie podrvíme v mažiari.
Figy naukladáme na čokoládový puding a posypeme pistáciami.

recept na nevarený čokoládový puding od Chuť od Naty
čokoládový puding- figy

Dáme vychladiť do chladničky.

rýchly recept na nevarený puding Chuť od Naty
Čokoládový puding z avokáda

Dobrú chuť!

TIP: Kliknutím SEM sa dostanete na recept na čokoládový puding krémovej a delikátnej chute originálnej francúzskej receptúry.

POZN.: Poteším sa kliknutiu na srdiečko na znak, že vás recept zaujal.