ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ KU KÁVIČKE
Dostala som darček:) Čučoriedky. Pre mňa obzvlášť vzácny dar. Sú domáce. Tu u nás nemám šancu si nazbierať a tie obchodové majú asi iba názov spoločný s tými malými bobuľkami s čiernokrvavou farbou.
Neviem sa ich nabažiť. Ich plná chuť a sila ma opantáva. Pridávam si ich stále do smoothie, robila som viaceré koláče a mám ešte zopár plánov:)
Tento ma dostal. Piekla som ho pre návštevu. Chcela som vhodnú konzistenciu cesta ku kávičke. Ani vlhké, ani suché. Na čučoriedkach som nešetrila, aby vynikala ich chuť. A dobre som urobila. Skvele sa dopĺňali s cestom.
Na vrch som dala posýpku. Tá pri pečení pojala šťavu z ovocia a uzatvorila ju. Dodalo to koláču nesmierny šmrnc. Všetci si brali ešte a ešte a ešte….
Už mlčím:)
*ČUČORIEDKOVÝ KOLÁČ KU KÁVIČKE*
Na cesto potrebujeme:
200g špaldovej hladkej múky
150g špaldovej celozrnnej múky
50g pohánkovej múky
50g jačmennej múky
150g trstinového cukru
3 vajcia
2PL šťavy z citróna
400ml 33% smotany
4čl vínneho kameňa
½čl sušenej vanilky
250g domácich čučoriedok
Na mrveničku potrebujeme:
100g pomletých ovsených vločiek
80g trstinového cukru
90g na kocky nakrájaného studeného masla
+ olej a krupicu na vysypanie plecha
– Do misy dáme suroviny na cesto- múky, cukor, vajcia, šťavu z citróna, smotanu, vanilku a vínny kameň. Dobre premiešame. Vznikne nám hustejšie cesto. Vylejeme ho na vymastený a vysypaný plech, strierkou rovnomerne rozotrieme po plechu.
Na cesto navrstvíme čučoriedky.
V menšej miske si prstami spojíme maslo, cukor a múku. Vznikne nám mrvenička konzistencie asi ako strúhanka.
Mrveničkou posypeme koláč.
Plech dáme do vyhriatej rúry na 220´C. Pečieme 30-35minút.
Dobrú chuť!
POZN.: Použila som plech menších rozmerov, 34x26cm. Nie ten klasický veľký plech.
TIP: Ak nedržíte doma múky z receptúry, použite hladkú múku, dôležité je, aby jej bolo 450 gramov.