CUKETOVÁ STRAKA
Objavil sa u nás tento koláčik, vláčny ako obláčik:) Jedla som ho u sestry a nechcelo sa mi veriť, že je cuketový. Trochu som sa s ním doma pohrala. Musím vám povedať, že to s ním nie je žiadna jednorázovka, konečne chutí všetkým jeden druh koláča:) Repete už bolo niekoľkokrát:)
Cuketa v ňom vôbec nie je cítiť, dodáva len príjemnú vlhkosť. Namiesto kakaa som na hnedé sfarbenie použila extra tmavý karob a prášok z huby Reishi.
Mám rada tento štýl koláčov- všetko spolu zmiešame v jednej mise. Žiadny výbuch v kuchyni, špinavé mixéry a podobne:)
Jeho variabilita je silno príťažlivá- raz ho môžeme potrieť džemom, druhýkrát poliať čokoládou, potom naň nasypať pomleté orechy….
Vyskúšala som pridať do cesta mak, chia aj vlašské orechy- vždy bol neodolateľný!:)
Žiadna pevná vôľa, ide sa spotrebovávať cuketa. Ide sa piecť!:)
*CUKETOVÁ STRAKA*
Potrebujeme:
3 hrnčeky múky (zmes celozrnnej špaldovej, špaldovej polohrubej, jačmennej, a pohánkovej múky)
3 stredné cukety
3 vajcia
3PL extra tmavého karobu
1Čl Provitality prášok reishi
½ hrnčeka oleja
1 – 1 ½ hrnčeka trstinového cukru
4ČL vínneho kameňa
¼ ČL sódy
+ niečo navrch- džem, čokoláda, pomleté orechy, kokos….
– Do väčšej misy nastrúhame najemno cuketu.
Pridáme ostatné suroviny a dobre premiešame.
Vlhkosť cukety a oleja postačia na spojenie celej masy, vznikne nám hustejšie cesto.
Veľký hlboký plech vymastíme olejom a vysypeme krupicou či otrubami. Cesto nalejeme do plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170´C 30 minút.
Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Navrch dáme podľa vlastnej chuti a možnosti kuchyne čokoládu, džem a podobne.
Hodí sa na sladké raňajky, malý snack, i večerné pomaškrtenie s pohárom teplého mlieka:)
Dobré mlsanie:)
TIP: Chcete si aj vy pridať jedimečné vitamíny a minerály z huby reishi do koláča? Pozrite si web firmy Provitality. Majú široký a najmä kvalitný výber produktov. www.provitality.sk