CUKETOVÉ CESTOVINY SO SLANÝM PUDINGOM

Keď mám chuť na niečo naozaj dobré, ale nemám čas tráviť v kuchyni hodiny, talianska kuchyňa je pre mňa to pravé.

Blbosťami sa pchať nechcem, a preto si stále vravím- kde je vôľa, tam je i cesta:)

Ako každý večer, všetci, aj ja:), očakávali, že si pomlsáme na nejakej dobrote. Zásoby v komore sa pomíňali… Takže voľba- čo dom dal:)

Zosypala som asi štvoro cestovín, aby bolo dosť pre každého a ešteže záhrada ponúka teraz toľko pokladov…

Cuketu som použila a snažila sa ju nakrájať na tvary podobné cestovinám. To len pre to, že inak by ju deti nechceli jesť. Takto ju jedia, jedia, potom sa spýtajú. „Mami, čo je to za cestovina? Chutí mi.“ Keď sa dozvedia, že je to cuketa, pozrú na mňa udivene… A vždy je to tak:) Aj keď vedia, že cuketa je chuťovo fajn, ohrnuli by nosom- poznáte to?

Omáčku deti pomenovali „slaný puding“. Smotana s vajíčkom, parmezánom a, najlepšie, slaninkou(tú sme nemali, zachránila ma v domáca klobása).

Takto sme si prišli na svoje všetci- deti cestovinami, ja cuketou a chlap tým mäsovým:)

Rýchle jedlo, sakum-prásk do pár minút:)

 

 

*CUKETOVÉ CESTOVINY SO SLANÝM PUDINGOM*

 

Potrebujeme:

2 menšie cukety

200ml smotany na šľahanie

4žĺtka

1 hrsť nastrúhaného parmezánu

1 domácu klobásu (alebo poctivú hrsť slaninky)

300g cestovín(najlepšie penne)

soľ, korenie

olivový olej

čerstvý tymián

– V kanvici si dáme zovrieť vodu, aby sme si skrátili čas. Zovretú ju prelejeme do hrnca, osolíme a vsypeme cestoviny.

Cuketu umyjeme, rozdelíme na štvrtiny a vykrojíme semienka.

Každú štvrťku prekrojíme pozdĺžne a nakrájame šikmými rezmi.

V miske si zmiešame poriadne žĺtka so smotanou.

Na oleji v hlbšej panvici osmahneme slaninku, osolíme a okoreníme. (U nás nebola, tak som tentokrát vynechala. Klobásu som uvarila zvlášť a pridala k hotovému pokrmu, aby nezafarbila ostatné suroviny.) Pridáme cuketu.

Keď sú cestoviny ešte trochu tvrdé, tak, že by ešte minútku do al dente potrebovali, premiestnime ich k cukete. Neokvapkávame ich úplne, voda je škrobovitá, v pokrme urobí veľké čaro.

Premiešame, stiahneme z plameňa a počúvame, ako olej chladne, a jedlo prestáva „syčať“ na panvici.

V tomto momente pridáme smotanu so žĺtkami, vrátime na sporák a stále miešame.

Takto sa žĺtka nezrazia, ale zahustia pokrm. Na záver zasypeme parmezánom a čerstvým tymiánom.

Ecco fatto!

Dobrú chuť!

 

POZN.: Recept zasýti štyroch ľudí:)