DERAVEC
Priznávam, že som letný tip. Keď začína jar a všetko ožíva, ožívam aj ja. Milujem slnko, svetlo. Napĺňa ma to energiou.
Preto jeseň so zimou vždy nejako len prežívam. Úprimne, neviem, čo je pekné na jeseni a zime. Kľudne mi aj napíšte, že čo by ma na tom mohlo napĺňať, lebo čakať vždy polku roka na to, aby som si život užívala naplno, je dosť nepraktické.
V lete sme stále vonku, je dostatok všetok všetkého, oberačky a zaváračky, grilovačky…
Aj napriek tomu, že sme stále v pohybe, oddychujeme.
Aaaaaaaaaaa tie grilovačky. Tie sú geniálne. Kopa priateľov, dobrá nálada a ešte lepšie jedlo.
U nás grilujeme:
– Cuketu (na tony, len takú samotnú, neochutenú)
– Ryby s bylinkami
– Mäso na x spôsobom
– Syry
– A do pahreby hodíme zemiaky
Áno, aj by bolo viac možností, no u nás je toto topka.
Čo máme k tomu?
– Veľa čerstvej zeleniny
– Bylinky
– Domáce dipy (jogurtový, avokádový, horčicový…)
– Chilli (vo forme oleja, sušené i čerstvé)
– Ľahké pečivo (hádajte, aké?)
– Tortilly
– Citrón
Na pitie?
– Klasika: pivo
– Voda s citrónom
– Domáce limonády
– Drinky
Hodovanie, ale v medziach zdravého rozumu. Nemáme vždy všetko naraz. Dbám na pestrosť.
Nedávno k nám pribudol jeden krásavec- deravec.
Druh chleba, či možno skôr pečiva. Vyzerá presne podľa názvu- je deravý. Taká chutná placka, ktorá sa trhá a namáča do dipov. Perfišne poslúži ako kamarát k mäsu či rybe.
Deravec ma úplne prenesie s moru. Dodáva perfišnú atmošku, ako ten klasicky nakrájaný peceň.
Chuť je fakt geniálna, taká pevná. No v spojení s mäsom ho neprebíja.
Upiecť sa dá podľa našich predstáv- chrumkavejší- teda tenší, alebo nadýchanejší- hrubší. Je len na nás, akú štruktúru chceme. My striedame. A tentokrát ten chrumkavejší k dipu z avokáda a bryndze.
***DERAVEC***
Na štartér potrebujeme:
100g ražnej chlebovej múky
100g vody
1 PL materského kvásku
– Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou, aby kvások správne pracoval a necháme pri izbovej teplote 9- 12 hodín.
Ďalej potrebujeme:
240g špaldovej celozrnnej múky
100- 120g vody
1 ČL soli
1 ČL mletej rasce
2 strúčiky cesnaku
– Suroviny pridáme k vykvasenému štartéru.
Pozor na vodu. Tú si radšej odmeriame zvlášť a pridáme ¾ objemu. Potom dolievame podľa potreby konkrétnej múky. V múkach je veľký rozdiel, treba v rukách cítiť, kedy stačí.
Vymiesime krásne vláčne cesto, ktoré sa dosť lepí, no odliepa sa od stien misy. Tak bude nadýchané.
Cesto prekryjeme v miske fóliou a necháme oddýchnuť 2 hodiny.
Následne si pomúčime pracovnú dosku. Preložíme naň vykvasené cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti.
Každú časť premiesime trochu v rukách a vytvarujeme kruh s hrúbkou 1- 1,5 cm.
Najlepšie žiletkou (astrou) urobíme do cesto 5 zárezov.
Narezané cesto prenesieme na papier na pečenie. Cesto pritom roztiahneme, aby sme zo zárezov vytvorili diery. To isté urobíme aj s druhou polovicou cesta.
Prekryjeme fóliou, aby finálne deravec kvasil. Stačí 1,5 hoďky.
Rúru si vyhrejeme na 220´C aj s plechom, na ktorom budeme piecť. Plech na zaparenie nepotrebujeme.
Pomocou sádzacej lopaty, alebo nejakého pevnejšieho povrchu (kuch.doska na krájanie, kartón…) prenesieme deravec do rúry a pečieme 10- 15 minút. Závisí od hrúbky, ktorú sme si zvolili.
Upečený deravec je zo spodu nahnedlý.
Po vytiahnutí z rúry potrieme deravec olejom a necháme na mriežke vychladnúť.
Už len trhať na namáčať.
Dobrú chuť!