FRANCÚZSKE ZEMIAKY
Keď čakáte hostí, máte viacero možností prípravy jedla. Ak sa chcete blysnúť, naštudujete si nejakú tutovku. Ak nechcete nič riskovať, uvaríte osvečené jedlo vašej domácnosti. V prípade, že nechcete niečo pokaziť, objednáte jedlo z reštiky. Alebo im uvaríte ich obľúbené jedlo.
Všetky možnosti majú jedno spoločné- ulahodiť hosťom.
Čakala som hostí na večeru. Samozrejme, aj deti, nielen dospelých. A preto som sa rozhodla pre tú poslednú možnosť. Uvariť im ich obľúbené jedlo- francúzske zemiaky!
Najradšej ich podávam s domácou klobásou. Zvyknem dávať na vrch, než zemiaky zasypem syrom, aj bešamel na spôsob lasagní.
No keďže deti veľmi neholdujú klobáse a bešamel je úprava navyše, volila som párky(pozerajme sa vždy na zloženie, koľko mäsa vlastne obsahujú. Niekedy nie je cena vodítkom.) a len syr.
V jednoduchosti je krása. A naozaj. Veľký pekáč sa zjedol, nič neostalo.
Všetci spokojní a ja asi najviac. Vidieť spokojné tváre je naväčšou odmenou, no nie?:)
*FRANCÚZSKE ZEMIAKY*
Potrebujeme:
1kg zemiakov
3 natvrdo uvarené vajíčka
3hrste krášku
2hrste fazuľových strukov
1 malá konzerva kukurice
5-6ks párkov
200g nastrúhaného syra (eidam alebo cheddar)
soľ, korenie
maslo na vymastenie zapekacej misy
– Zemiaky uvaríme v šupke. Po vychladnutí ošúpeme a na pretláčatku(tak to nazývam do mala, neviem presný názov. Je to koliesko, cez ktoré pretlačíme uvarené zemiaky a vzniknú nám tak hranolčeky.)
Vajíčka dáme variť do vody a od bodu varu varíme 10 minút. Po uvarení olúpeme a na vajíčkovom krájači nakrájame na kolieska.
Zapekaciu misu vymastíme maslom. Je to naozaj rozdiel vo výslednej chuti, či použijeme olej alebo maslo.
Zemiaky, vajíčka, hrášok, kukuricu, fazuľové struky a párky nakrájené na kolieska zmiešame a dáme do misy.
Zasypeme hojne syrom a šupneme do vyhriatej rúry na 200´C, kým nezačne syr hnednúť.
S kyslou uhorkou, domácim kečupom, čalamádou či kyslou kapustou alebo s čerstvým šalátom.
Mňam!
Dobrý šmak!
POZN.: Jedlo nie je vysušené, je príjemne vláčne. Ak však chcete viac vlhkosti zemiakov, zalejte ich pred pečením smotanou na šľahanie či na varenie.