GAŠTANOVÁ TORTA
Zlom nastal až vtedy, keď som uverila, že neexistuje zlá potravina, len zlá úprava.Gaštany som si začala pripravovať sama.A teraz ich moooooožem:)
Podľa archeológov ich poznali už v dobe bronzovej. Tak to keď prežili doteraz, asi na nich niečo bude:) Okrem životodarnej energie, ktorú ponúkajú, majú v sebe toľko vitamínu C, ako majú citróny (bohužiaľ, tepelnou úpravou sa však stráca). Okrem stálejšieho Bečka a Ečka nám dodajú aj vitamín K a mnoho minerálov. Ich konzumáciou podporujeme srdce, krvný obeh a čistíme si pečeň.
Viete, že obsahujú málo tuku? A nemajú lepok, takže aj celiatici môžu holdovať tejto pochúťke bez výčitiek:)
Gaštany si vždy na jeseň nazbieram do zásoby. Jednoducho ich zospodu narežem nožom dokríža, dám na plech a upečiem. Ešte za tepla ich zbavím šupy, pretože čím sú chladnejšie, tým je šupa tvrdšia a ide to horšie…
Keď sú gaštany vychladnuté, rozmixujem ich a môže sa čarovať! Naslano i nasladko:) Naslano sa mi dokonale hodia ako omáčka k mäsu, na sladko….s čokoládou!:)
Tento zázrak som spískala jeden večer veľmi narýchlo a sama čakala, čo z toho vzíde. Plnku som zvolila našu najobľúbenejšiu- z domácej nutelly a mascarpone. Ale akákoľvej čokoplnka sa hodí (ak máte nejakú supišnú, podeľte sa:-) )
A viete, čo? Vzišiel úspech!
Nutričnú hodnotu som zvýšila Provitality práškami, ktoré som použila namiesto kakaa- prášok z huby reishi a z chagy. Sú to dve huby, ktoré spolu synergicky pracujú. Čínski lekári ich používajú na udržanie harmónie tela, detoxikáciu organizmu a dlhovekosť. Keď si prečítate o nich viac, určite ich budete chcieť mať doma.
U nás sa míňa tortička rýchlosťou blesku a to nikomu nevadí, že je v korpuse minimum cukru i múky:)
*GAŠTANOVÁ TORTA*
Na korpus potrebujeme:
3 vajcia
4PL trstinového cukru
4PL celozrnnej špaldovej múky
1ČL Provitality huba Reishi
2ČL provitality huba Chaga
40g rozpusteného masla
330g pomixovaných gaštanov
2ČL vínneho kameňa
Na plnku potrebujeme:
250g mascarpone
2PL domácej nutelly
– Vajcia vyšľaháme v mise s cukrom. V druhej mise zmiešame gaštany, múku, vínny kameň a Provitality prášky.
Sypké suroviny zmiešame s vajíčkami a prilejeme aj maslo. Premiešame, aby sa všetko dobre spojilo.
Tortovú formu s priemerom 18cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom.
Cesto nalejeme do pripravenej formy a dáme piecť do rozohriatej rúre na 180´C. Pečieme 25-30 minút, špajdľový test nám ukáže, kedy je správne prepečený:)
Korpus necháme vychladnúť na mriežke.
Zmiešame si mascarpone s nutellou a vytvoríme neodolateľný krém:) Množstvo nutelly si môžeme upraviť podľa svojej chuti.
Korpus rozrežieme na dve alebo tri časti, volíme si podľa seba (ja som rozrezala dvakrát, teda som mala tri koprusy)
Krémom naplníme korpus, necháme si aj na pokrytie vrchu.
Zostavenú tortu necháme zachladiť v chladničke.
Dobrú chuť!
TIP: Polejte tortu ešte ganaché polevou, aby bola ešte viac šik:)
POZN.: Tejto tortičke sa veľmi hodí semi-naked vzhľad. Čiže potretá plnkou, ale trochu jej vidno korpusy:)