GENIÁLNY ZELENÝ TANIER

Zostala som v miernom šoku, keď som pred pár rokmi na kurze kreslenia bola konfrontovaná s konštatovaním, že som počas dospievania musela byť veľká rebelka. Nechápala som, ako to môže ten učiteľ vidieť z kresby.

Po dokončení kresby mi to docvaklo. Kreslili sme autoportrét a aby sme sa dokázali odosobniť od naučených kontúr, kreslili sme hore nohami. Nevidela som teda pred sebou správny obraz.

Po otočení výkresu som sa pozrela do očí svojho ja na výkrese a fakt 🙂 Čisté rebelstvo.

Mami, prepáč, ja viem, že to muselo byť so mnou ťažké…

Trochu rebélie mi asi ešte v žilách koluje.

Keď sa totiž povie zelený štvrtok, každému napadne špenátový pretlak so zemiakmi a vajíčkom natvrdo.

Tak toto u mňa ee. Roky som poslušne varila zelenoštvrtkové jedlo, ale chýbala mi v jedle vášeň. A také jedlo je bez chuti.

Nejdem teraz nerúšať zvyklosti či tradície. Myslím si, že majú svoje opodstatnenie a veľké čaro, a zároveň by sme mali byť trochu aj flexibilní danej dobe.

Preto som si povedala, že to musím zmeniť. Veď mám pripraviť niečo zelené, či? 🙂

Geniálne jedlo, za ktoré ma milujú nielen vegetariáni, ale aj mäsožravci, ktorí si radi doprajú dokonalú prílohu k ich milovanému steaku, ľudia, ktorí si potrpia na minútky v kuchyni, aj tí, ktorí vyhľadávajú chuť na tanieri.

A to vlastne vyhľadávame všetci 🙂

 

 

***GENIÁLNY ZELENÝ TANIER***

 

Potrebujeme:

1 pór

1 balenie čerstvého špenátu

½ balenia mrazeného hrášku

soľ, mleté biele korenie (najlepšie je čerstvo pomleté)

pár lístkov čerstvej mäty

ghee

voda

kozí syr, chilli olej- nemusí byť

– Z póru odkrojíme zelenú časť. Rozkrojíme priečne a poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou, aby sa vyplavili všetky prípadné nečistoty.

Následne ho najemno nakrájame.

Na panvici je roztopíme ghee, pridáme pór a orestujeme do sklovita za stáleho miešania. Osolíme a okoreníme. Budeme vidieť i cítiť na vareche, ako pór mäkne.

Vtedy prisypeme špenát a necháme ho trochu povädnúť, pretože panvica bude dosť plná. V prípade, že máme menšiu panvicu, špenát pridáme na dvakrát.

Zmes dôkladne premiešame a pridáme hrášok. Zalejeme vodou tak, aby bolo všetko do polovice ponorené a za občasného premiešania necháme vodu vypariť. Ide to veľmi rýchlo. Na posledné sekundy pridáme lístky čerstvej mäty.

Podávame ihneď ako teplé jedlo s kozím syrom preliate chilli olejom, alebo ako prílohu. Chutí dokonale aj studené ako šalát.

Dobrú chuť 🙂

 

POZN.: V prípade, že vám jedlo ostalo, už ho neohrievajte. Špenát sa nesmie zohrievať, stáva sa nebezpečný. Jedlo podávajte ako studený šalát.