GRATINOVANÉ PLODY MORA S FALOŠNÝM PARMEZÁNOM

More. To je čistá závislosť:)
Ak existuje minulý život, určite som bola morskou pannou v talianskych vodách:)
Za svoju obľubu v morských jedlách som častokrát na paškáli. Držím sa však môjho známeho- neexistuje zlá potravina, len zlá úprava.
Až mi prídu niekedy komické reakcie na moje pochutnanie si na chobotnici:) Len tak medzi rečou, urči vyskúšajte to lahodne mäkké mäsko pripomínajúce kuracinu:)
Na obed som varila mojim dvom labužníkom, ktorí so mnou holdujú chutiam mora. Akurát bol problém rozlúsknuť, či budú krevety alebo mušle…
Taktika víťazí- bola zmes morských plodov:)
Všetci spokojní, všetci najedení. Čo sa u nás varilo?
*GRATINOVANÉ PLODY MORA S FALOŠNÝM PARMEZÁNOM*
Potrebujeme:
1hrnček ryže
300g mix plody mora
3 hrste ochutenej strúhanky
1 mozzarella
2 strúčiky cesnaku
50ml smotany
1hrsť čerstvých byliniek(zmes tymián, oregáno, rozmarín)
1PL citrónovej šťavy
soľ
olivový olej
        – Zapneme si rúru na 250´C s tým, že mriežku dáme do vrchnej tretiny rúry.
Ryžu si prepláchneme. Do hrnca si dáme variť 1,5 hrnčeka vody s 1čl soli. Keď voda vrie, vsypeme do nej prepláchnutú ryžu. Zamiešame a po opätovnom zovretí zakryjeme pokrievkou, plameň stíšime na minimum a necháme variť 16 minút.
Medzitým si ošúpeme cesnak. Pretlačíme cez lis na panvicu. Pridáme kúsok masla a olivový olej a až následne zapneme plameň. Takto cesnak nezhorkne.
Keď sa začne cesnak smažiť, pridáme plody mora. Krátko osmahneme. Prikryjeme pokrievkou a necháme podusiť. Plody mora pustia šťavu a do pár minút sú hotové.
Zbytočne čas nenaťahujeme. Ak sú plody mora dlho varené, zgumovatejú.
Pridáme šťavu z citróna, zalejeme smotanou. Premiešame a odstavíme z plameňa.
Keď je ryža uvarená, vidličkou ju premiešame, aby bola krásne nadýchaná, nepolepená.
Do formy na pie si dáme olej, vysypeme ryžu, na ňu dáme plody mora vo všetkou šťavou plnou chutí elánu a energie života pod vodou.
Na vrch dáme kúsky mozzarelly a zasypeme ochutenou strúhankou.
Sprudka zapečieme cca 5-10minút, farba strúhanky nás povedie:)
Podávame s  čerstvým šalátom.
Dobrú chuť!:)
POZN.: Recept na ochutenú strúhanku alebo falošný parmezán nájdete v medzi mojimi receptami:)