Tiež ste zažili, že obyčajne jedlo, ktoré milujete, sa vám zunovalo, lebo ho pripravujete stále rovnako?
Už sú chuťové poháriky znudené z vysielania stále tých istých chutí?
U nás to tak bolo donedávna s lososom. Už nás nebavili tie spôsoby úpravy- pomazánka, rizoro, pečený, dusený… Na prvý pohľad ok, no už to nebolo ono.
Vyslobodenie nastalo, keď mi priateľka povedala, že ho marinuje. A to ma povznieslo!
Navyše grilovaný…chuť leta… Už len talianske more a hudba:)
Neopísateľná chuť. Marináda narušila stavbu bielkoviny, losos sa stal šťavnatý, šmrncovný…na jazyku sa rozplýval!
*GRILOVANÝ LOSOS V MARINÁDE*
Potrebujeme:
Filet z lososa
olivový olej
soľ, korenie
1/4čl kurkumy
1/4čl rozmarínu
1/2čl sušeného oregána
1/2čl bazalky
1čl sladkej papriky
1/2čl rasce
2strúčiky cesnaku
1/2 banánovej šalotky
1cm zázvoru
šťava z 1/2 citróna
sušené chilli- nemusí byť
– Cesnak si prelisujeme, šalotku si nakrájame najemno.
Do misy dáme všetky suroviny, lososa nie:)
Suroviny premiešame, po ochutnaní dochutíme podľa potreby.
Následne dáme lososa, obalíme zo všetkých strán a necháme marinovať v miske cez noc v chladničke prikryté fóliou.
Na druhý deň rozpálime rúru na funkciu gril, 180´C.
Z lososa oškrabeme všetku marinádu.
Dáme priamo na mriežku, najlepsie tak, že pod mriežkou je plech, do ktorého kvapká šťava.
Grilujeme podľa veľkosti filetu cca 20minút. Farba nás povedie- je príjemne zlatavo- hnedá.
Podávame so zemiakmi a šalátom:)
Dobrú chuť!
POZN.: Filet som mala z Lidlu- tak ich klasicka velkosť, kupovala som 2ks, najedli sme sa na nedeľný obed piati ľudia.