HAMBÁGER
Priznajme si však, že ponuka fast foodov nenahradí čas. A preto! Niet nič lepšie, ako poctivý, domáci!
Receptov som vystriedala neúrekom, no k tomuto sa vraciam rada.
*HAMBÁGER*
Na 8 burgerov potrebujeme:
550g hladkej múky
340ml vody
40ml oleja
2 vajce
½ kocky čerstvého droždia alebo 5g sušeného
2ČL soli
2ČL cukru
1PL vody(na potretie)
Mak, sezam…na posypanie
– V teplej vode naštartujeme droždie pomocou cukru. Preosejeme múku, pridáme soľ a olej. V hrnčeku rozhabarkujeme vajíčka a takmer celé vlejeme k múke. Do trošky, čo nám ostane dáme 1PL vody a odložíme si na potretie.
Vlejeme droždie a vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa krásne odlepuje od stien misy. Prikryjeme vlhkou utierkou a na teplom mieste necháme cca 45 minút kysnúť alebo pokiaľ zdvojnásobí objem. Cesto je redšie, neľakajte sa, vďaka tomu sú buRgery mäkké.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 8 častí, vymiesime a vytvarujeme do bochníčka. Dáme na plech s papierom na pečenie, kde necháme cca 30 minút podkysnúť, najlepšie prikryté fóliou. Počtovo sa dajú 4 na jeden plech, potrebujú dosť miesta.
Pred vložením do rúry potrieme žemle vajíčkom s vodou a posypeme sezamom, či makom.
Pečieme na 200´C 10-13minút, podľa farby. Pozor! Po vytiahnutí ihneď prikryjeme aj troma utierkami, aby vychladli postupne a boli mäkké, bez tvrdšej kôrky.
No a náplň?
Ja som volila dva druhy- veggie a mäsové.
Veggie burgry:
½ hrnčeka quinoy
½ hrnčeka červenej šošovice
Soľ, černé mleté korenie
1 vajce
Strúhaný parmezán
Sušené oregáno
Ryžová múka pre príprad potrebného zahustenia
– Quinou a šošovicu uvaríme a dáme odkvapkať cez sitko. Pridáme ostatné suroviny a zmiešame. Ak by potrebovala zmes zahustiť, použijeme ryžovú múku. Tvarujeme placičky, ktoré smažíme na panvici.
Mäsové burgry:
500g mletého mäsa
Soľ a čierne mleté korenie
– Mäso osolíme a okoreníme a po vytvarovaní dáme na gril panvicu.
Na zostavenie finálneho hambágera použijeme všetko, čo nám chutí- kečup, horčicu, kôprový dip, šalát, cibuľu a- MOMENT PREKVAPENIA- plátok jablka!
Nám sa zastavil čas. Len my a hambáger.
Dobrú chuť!