HRUŠKOVÝ ČOKO TART
Ako sme boli naposledy u svokry, poslala ma do pivnice zobrať si zaváraniny, ktoré potrebujeme. Hrabala som sa medzi nimi a uvidela som posledný pohár s hruškami. Oči mi vybehli, sliny mi začali tiecť ako bernardínovi, pretože som zrazu videla kopu čokolády s touto zaváraninou.
Hrušky boli moje a ja som sa nevedela dočkať, kedy sa postavím k linke a spácham nový recept:)
Je výborný, letno sladký:) Orechy v korpuse nie je veľmi cítiť, ale tak to má byť.
Kľudne vymeňte ovocie za sezónnejšie, s čokoládou ide všetko:)
*HRUŠKOVÝ ČOKO TART*
Na korpus potrebujeme:
50g pekanových orechov
100g mandlí
140g celozrnnej špaldovej hladkej múky
50g trstinového cukru
125g mäkkého masla
1 vajce
1PL citrónovej šťavy
1PL mlieka
štipku soli
Na plnku potrebujeme:
200g smotany
3žĺtka
3PL trstinového cukru
¼ ČL vanilkového prášku
150g kvalitnej horkej čokolády
hrušky
Cesto na papieri dáme do formy, rukou prispôsobíme tvaru formy a odstránime fóliu.
Dáme do chladničky.
Čokoládu si dáme rozpustiť do misky nad parou. Žĺtka si vyšľaháme metličkou s cukrom do nadýchanej peny.
Do hrnca si nalejeme smotanu, pridáme k nej vanilku a v momente, keď sa začnú po okrajoch hrnca tvoriť bublinky- smotana má vtedy cez 80´C, stiahneme z plameňa.
1/3 smotany prelejeme do žĺtkovej peny a neustále miešame. Teplota sa vyrovná, žĺtka sa nezrazia.
Žĺtka prelejeme naspäť do hrnca so smotanou, vrátime na sporák. Neprestávame miešať. Plameň je úplne slabučký.
Vlejeme rozpustenú čokoládu.
Zmes začne po chvíli miešania nádherne tuhnúť.
Vypneme plameň.
Hrušky si nakrájame na tenšie pásiky. Z chladničky vyberieme korpus, vylejeme naň čokoládovú zmes a na ňu vkusne naukladáme hrušky.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200´C cca 25-30 minút. Hnedasté okraje cesta sú dobrým vodítkom upečenia.
Po upečení necháme vychladnúť a dáme zatuhnúť do chladničky.
Úžasne luxusný!
Bon appétit!
TIP: Presný návod, ako na čoko náplň nájdete i na stránke- créme anglais aux chocolat, alebo domáci čoko puding:)