JAHŇACIE PLECE NA ROZMARíNE S CESNAKOM, PYRÉ Z KOREŇOVEJ ZELENINY A KUSKUS

Správna gazdiná vopred myslí, čo vyčaruje na nedeľný stôl. Chutná, nenáročná na prácu a hlavne zdravá inšpirácia

jahňacie plece na rozmaríne s cesnakom, pyré z koreňovej zeleniny a kuskus

Na prípravu mäsa potrebujeme:
-celé jahňacie plece
-5 až 6 cibúľ
-hlavičku cesnaku
-hrsť rozmarínových vetvičiek
-soľ a korenie

Na pyré z koreňovej zeleniny si pripravíme:
-3 mrkvy
-2 pertžleny
-1/2 zeleru
-1/2 kalerábu
-4 zemiaky

Na kuskus:
-1 hrnček kuskusu
-1,5 hrnčeka vody
-soľ

Začíname hneď ráno mäsom.
Rúru predhrejeme na 250’C. Celé plece položíme na plech, rozkrojíme na polovice aj štvrtiny 5-6cibúľ, dáme do pekáča k mäsu, vhodíme neolúpaný cesnak-aj celú hlavičku. Mäso osolíme a okoreníme. Nešetríme ani rozmarínom. Vetvičky dáme pod mäso, do záhybov, aj poukladáme navrch. Polejeme kvalitným olejom a pekáč prikryjeme aj dvoma vrstvami alobalu.
Po vložení do rúry stiahneme teplotu na 170’c a necháme mäsko spinkať 4hodiny.
Mäso bude vláčne, šťavnaté, plné chuti a vône z rozmarínu a zosladnutej cibule a cesnaku. Výpekom prelejeme mäso či prílohu na tanieri.
Hodinu pred dopečením mäsa dáme variť koreňovú zeleninu. Po zmäknutí zlejeme vodu, osolíme, pridáme maslo a roztlačíme na kašu.
Kuskus pripravíme tradične-do misky dáme hrnček kuskusu, zalejeme 1,5hrnčekom vriacej vody, osolíme, premiešame a zatvoríme tak, aby žiadna para neunikla(vhodný je tanier alebo potravinová fólia).

Jahňacie orgie môžu začať!