KARÉ S KOSŤOU NA DUBÁKOCH

Receptov, ako chutne pripraviť mäso, je nespočetne. Avšak mala problém priniesť do kuchyne niečo nové mäsové.

Vypravila som sa preto do mäsiarstva s myšlienkou, že po ceste mi niečo napadne, alebo ma niečo osloví priamo tam.

Nič podobné sa nekonalo, a tak vcelku smutná, bez inšpirácie som chcela vsadiť na klasiku- mleté mäso. Nemali.

– Čo ja budem robiť, pán mäsiar???

– Urobíte dobrotu.

Začal podrobne rozprávať. A tak som počúvala, počúvala, snažila si zapamätať čo najviac. Nebola by som to ja, keby som to zabudla 🙂 Domov som si odnášala karé s kosťou. Jeden plátok na osobu. Mäsiar mi ich ochotne nachystal.

Myslím, že tak by to malo byť. Nechať ich pre nás pracovať. Mali by sme dbať na vzťahy s našimi predávajúcimi. Tak budeme spokojní s kvalitou a predavači zasa s vracajúcimi sa zákazníkmi.

Doma som mäso už len nakorenila, šupla do tlakáča, aby to bolo frišken a nechala ho premeniť sa na delikátnu, mäkkú až rozpadajúcu sa pochúťku.

Potrvdilo sa mi, že ak pripravujem mäso na ghee, má oveľa jemnejšiu a smotanovejšiu chuť. Úžasne sa rozplýva na jazyku.

K tomu ryža? Zemiaky? Krajec poctivého chleba? Výber je na našej chuti 🙂

Po degustácií sme všetci zhodnotili, že toto je slávnostné jedlo, ktoré by sme si mohli robiť častejšie.

A viete, na čo sa teším? Až si budem pýtať u mäsiara niečo extra- niečo naporcovať. Cítila som sa dôležitá 🙂

 

 

***KARÉ S KOSŤOU NA DUBÁKOCH***

 

Pre 4 osoby potrebujeme:

4 plátky karé s kosťou

1 menšiu hrsť sušených dubákov

1 banánovú šalotku

soľ, korenie

červenú mletú papriku

sušený tymián

hladkú múku

0,5- 1l vývaru alebo vody na podliatie

100ml smotany na varenie (môže byť aj na šľahanie)

ghee (alebo tuk)

– Plátky mäsa rozložíme vedľa seba na pracovnú dosku. Osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Pokvapkáme troškou oleja. Rukou trochu do mäsa vtrieme, aby koreniny na mäse dobre držali.

Mäso otočíme z druhej strany. Opäť osolíme, okoreníme, poprášime paprikou a teraz hladkou múkou. Bez oleja.

Vývar alebo vodu si necháme zohriať a vsypeme sušené dubáky a tymián- to je žúžo kombi :).

V hrnci, kde sa bude mäso dusiť, si necháme rozpustiť ghee a mäso po jednom sprudka stranou, kde je múka, krátko osmahneme. Druhú stranu nesmažíme.

Mäso vrátime do hrnca tou osmahnutou stranou, zalejeme vodou s dubákmi a pridáme na hrubšie kolieska nakrájanú šalotku. Necháme pomaly dusiť do zmäknutia.

Môžeme si aj pomôcť- skrátiť si čas a mäso udusiť v tlakovom hrnci.

Keď je mäsko mäkké, zalejeme ho smotanou a necháme finálne 5 minút povariť, aby sa chute prepojili.

Ak máme radi hustejšie omáčky, šťavu môžeme zahustiť, nie je to však potrebné.

Dobrú chuť!