KARÉ S KOSŤOU NA DUBÁKOCH
Vypravila som sa preto do mäsiarstva s myšlienkou, že po ceste mi niečo napadne, alebo ma niečo osloví priamo tam.
Nič podobné sa nekonalo, a tak vcelku smutná, bez inšpirácie som chcela vsadiť na klasiku- mleté mäso. Nemali.
– Čo ja budem robiť, pán mäsiar???
– Urobíte dobrotu.
Začal podrobne rozprávať. A tak som počúvala, počúvala, snažila si zapamätať čo najviac. Nebola by som to ja, keby som to zabudla 🙂 Domov som si odnášala karé s kosťou. Jeden plátok na osobu. Mäsiar mi ich ochotne nachystal.
Myslím, že tak by to malo byť. Nechať ich pre nás pracovať. Mali by sme dbať na vzťahy s našimi predávajúcimi. Tak budeme spokojní s kvalitou a predavači zasa s vracajúcimi sa zákazníkmi.
Doma som mäso už len nakorenila, šupla do tlakáča, aby to bolo frišken a nechala ho premeniť sa na delikátnu, mäkkú až rozpadajúcu sa pochúťku.
Potrvdilo sa mi, že ak pripravujem mäso na ghee, má oveľa jemnejšiu a smotanovejšiu chuť. Úžasne sa rozplýva na jazyku.
K tomu ryža? Zemiaky? Krajec poctivého chleba? Výber je na našej chuti 🙂
Po degustácií sme všetci zhodnotili, že toto je slávnostné jedlo, ktoré by sme si mohli robiť častejšie.
A viete, na čo sa teším? Až si budem pýtať u mäsiara niečo extra- niečo naporcovať. Cítila som sa dôležitá 🙂
***KARÉ S KOSŤOU NA DUBÁKOCH***
Pre 4 osoby potrebujeme:
4 plátky karé s kosťou
1 menšiu hrsť sušených dubákov
1 banánovú šalotku
soľ, korenie
červenú mletú papriku
sušený tymián
hladkú múku
0,5- 1l vývaru alebo vody na podliatie
100ml smotany na varenie (môže byť aj na šľahanie)
ghee (alebo tuk)
– Plátky mäsa rozložíme vedľa seba na pracovnú dosku. Osolíme, okoreníme a poprášime červenou paprikou. Pokvapkáme troškou oleja. Rukou trochu do mäsa vtrieme, aby koreniny na mäse dobre držali.
Mäso otočíme z druhej strany. Opäť osolíme, okoreníme, poprášime paprikou a teraz hladkou múkou. Bez oleja.
Vývar alebo vodu si necháme zohriať a vsypeme sušené dubáky a tymián- to je žúžo kombi :).
V hrnci, kde sa bude mäso dusiť, si necháme rozpustiť ghee a mäso po jednom sprudka stranou, kde je múka, krátko osmahneme. Druhú stranu nesmažíme.
Mäso vrátime do hrnca tou osmahnutou stranou, zalejeme vodou s dubákmi a pridáme na hrubšie kolieska nakrájanú šalotku. Necháme pomaly dusiť do zmäknutia.
Môžeme si aj pomôcť- skrátiť si čas a mäso udusiť v tlakovom hrnci.
Keď je mäsko mäkké, zalejeme ho smotanou a necháme finálne 5 minút povariť, aby sa chute prepojili.
Ak máme radi hustejšie omáčky, šťavu môžeme zahustiť, nie je to však potrebné.
Dobrú chuť!