KEL

Ak chceme mať doma studnicu zdravia, nemusíme chodiť do lekárne, kupovať drahé vitamíny či doplnky výživy. Stačí si naložiť na tanier kvalitné suroviny.
Vtipné je, že opomíname to základné. Ako dopujeme telo, tak nám funguje. Prejedanie, konzervanty, éčka či farbivá v potravinách, prepálené tuky… A vyrovnať sa to snažíme tabletkami…
A čo tak kel? Znižuje cholesterol, obsahuje kyselinu listovú, veľa vlákniny, posilňuje imunitný aj cievny systém… A príprava je nenáročná.
Na bolestivý chrbát, pre kojace mamičky na bolestivé prsníky, alebo pridať ho do polievky, do šalátu, nátierok a aj ako prílohu!
Ja som si k nemu upiekla pomaličky jahňacie a gurmánska večera bola na stole:)
*KEL*
Potrebujeme:
1hlávku kelu
1cibuľu
2strúčiky cesnaku
soľ, korenie
1čl mletej rasce
1/2čl celej rasce
1čl červenej papriky
1PL masla
1-2PL hladkej múky
voda podľa potreby
        – Vrchné kelové listy naskladáme na seba a vyrežeme stred. Nakrájame na mešie kúsky. Ostatok z hlávky prerežeme na štvrtiny a stred odstránime. Takisto nakrájame na rovnako veľké kúsky.
Dáme do hrnca asi  1/4 nakrájamého kelu a podlejeme trochou vody. Keď kel trochu sadne, pridáme ďalšiu časť kelu a opäť premiešame. Podľa potreby dolievame vodu tak, aby bola do tretiny objemu kelu.
Keď máme v hrnci všetok kel, pridáme celú cibuľu i cesnak, soľ a koreniny, skontrolujeme, či voda siaha do tretiny objemu kelu, premiešame a stiahneme plameň.
Dusíme prikryté a sem-tak premiešame.
Zatiaľ si dáme na dosku lyžicu masla a nasypeme naň múku. Vidličkou vtláčame do masla múku tak, aby nám vznikla maslovo- múková guľka.
Keď je kel zmäknutý, do stredu vhodíme maslovú guľku a necháme samovoľne roztápať.
Kel sa tak bude pomaličky zahusťovať, A pritom a bude vyvárať tupá chuť múky.
Nakoniec premiešame a môžeme podávať!
Dobrú chuť!
TIP: Výborne chutí samotný, či s chlebíkom, my sme kelom nahradili zemiaky či ryžu a podávali k mäsu. Bolo vynikajúce spestrenie na tanieri pre naše chuťové poháriky:)
POZN.: Skúste kel variť do úrovne al dente, teda nie úplne do mäkka. Dodáte jedlu nový rozmer chuti.