KLÍČKOVANIE

Mala som túžbu urobiť niečo zdravé pre moju rodinu. Zelenina v zime nie je vôbec sezónna a tú, čo predávajú, vypestovali vo vyhrievaných skleníkoch s umelým slnkom. Koľko pravej chute a vitamínov má a aký má osoh v konečnom dôsledku pre naše zdravie? Stačí privoňať  teraz k paradajke a človek vie, že paradajka je paradajkou počas horúčav.

Zmeniť však v jedálničku jednu vec a čakať zázraky by bolo asi trochu infantilné. Treba ísť na to komplexnejšie.

V idei „pomaly ďalej zájdeš“ môžeme začať jednou vecou a to brať ako motiváciou k začiatku väčšej zmeny, zmeny ku kvalite.

Urobiť to kreatívne

Skrsla mi v hlave inšpirujúca idea- zábavkou zapojiť deti do aktivity a motivovať ich zjesť trebárs aj červenú kapustu, ktorú inak zďaleka obchádzajú.

Svieža, zelená a zdravšia kuchyňa

Objavila som čaro klíčkovania.

Klíčok vzniká zasadením semienka a jeho prebratím sa k životu za určitých podmienok- ročné obdobie, starostlivosť, kvalita pôdy… Nemusíme však čakať do jari na sadenie. Čerstvosť, chuť a vitamínovú silu si môžeme dopriať aj teraz v teple a pohodlí domova.

Prečo klíčkovať?

  • Klíčky získame už o pár dní.
  • Klíčky obsahujú oveľa viac vitamínov, minerálnych látok a bielkovín v porovnaní s dospelou rastlinou.
  • Obsahujú niekoľkonásobne viac enzýmov ako vypestovaná rastlina.
  • Zvyšujú obranyschopnosť organizmu.
  • Chránia nás pre civilizačnými chorobami.
  • Nakličovaním sa vyhýbame postrekom, umelým hnojivám a iným chemikáliám.
  • Sú dostupné v každom ročnom období.
  • Je to veľká zábava pre malých i veľkých 🙂

Keď som doma predostrela moje rozhodnutie klíčkovať a odôvodnila to vyššie spomínanými výhodami, vrátila sa mi otázka- ako môžu mať viac vitamínov?

Predstavujem si to ako s tehotnou ženou:) Keď je v prvom trimestri, užíva kyselinu listovú (prípadne ďalšie vitamíny). Jej hormóny sú na tak vysokých hodnotách len z prostého dôvodu- aby sa vyvíjal kvalitný život. Tak aj s klíčkami. Aby mali silu a schopnosť rásť do dospelej rastliny, ako malé musia mať veľa sily a energie 🙂

káva
káva

Čo je pre nás na klíčkoch super?

  • Už v klíčkoch cítime plnú a sviežu chuť.
  • Dajú sa využiť nielen do šalátov, ale vedia oživiť nudné raňajky či desiatu.
  • Sú skvelou voľbou k ceste za zdravým a kvalitným životom 🙂 

Klíčkovanie je veľmi nenáročné na čas a je jenoduché- klíčky stačí ráno a večer premývať studenou vodou.

No povedzme si- čo je lepšie než dobrý kváskový chlebík s domácou nátierkou a reďkovkou s klíčkovej forme? 🙂

U nás máme ďalšiu zdravú zábavku- klíčkovanie. Vyskúšajte klíčkovať aj vy- TU nájdete všetko potrebné pre kvalitné a jednoduché klíčkovanie (bio semienka, poháre a misky na klíčkovanie spolu s návodmi).

Na instagrame Chuť od Naty nájdete uložené krátke stories s užitočnými informáciami, tipmi a trikami na domáce klíčkovanie.

Že- doklíčenia, kamoškovia 🙂

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)
Summary
Klíčkovanie
Article Name
Klíčkovanie
Description
Klíčkovanie je veľmi jednoduchá a zdraviu prospečná domáca aktivita zaberajúca len pár sekúnd z dňa. Aj mimo sezóny si môžeme vďaka klíčkovaniu dopriať sviežu chuť čerstvej zeleniny aj s nutričnými benefitmi. Tie sú dokonca vyššie ako pri dospelej rastline. Prečítajte si v článku viac a vyskúšajte klíčkovanie.
Author
Publisher Name
Chuť od Naty
Publisher Logo
46

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *