KOVÁČOV CHLIEB

Deti v škôlke učím básničku s ukazovačkou. Je o kováčovi, ako kuje podkovu koníkovi a my máme hádať, koľko klicov potrebuje.

Krásna básnička o ťažkej práci. Obdivujem minulý život. Teda ten, kedy sme nemali internet a čas zisťovali podľa slnka.

Pracovať pri ohni s rozhorúčeným železom, vedieť správne udrieť megaťažkým kladivom… To chcelo nielen drinu, ale i talent.

Vyprahnutý kováč po celodennej práci, s narobenými svalmi najmä na rukách musel mať kvalitnú stravu. Už len aby mali svaly tú správnu výživu.

Preto, keď som hľadela na tento chlieb a premýšľala o jeho názve, napadol mi kováč.

Výživný, sýty, mäkučký a nadýchaný aj napriek tomu, že je v ňom celozrnná múka. Námetu naň vďačím krstnej mame mojich detí.

 

 

*KOVÁČOV CHLIEB*

 

Na štartér potrebujeme:

150g ražnej celozrnnej múky

180g vody

1PL kvásku

– Suroviny zmiešame spolu a necháme prikryté na linky rozkvasiť 9-12 hodín podľa sily kvásku.

 

Ďalej potrebujeme:

150g špaldovej celozrnnej múky

340g pšeničnej chlebovej múky

30g pšeničných klíčkov

30g ovsených otrúb

290g vody

1 stredný uvarený a nastrúhaný zemiak

3čl soli

2čl mletej rasce

– Všetky suroviny zmiešame so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto v mise prekryjeme fóliou a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.

Počas tejto doby cesto prekladáme každú hodinu.

Prekvasené cesto dáme na pomúčenú dosku.

Premiesime v rukách a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky.

 -bochník do guľatej ošatky

– bochník do podlhovastej ošatky

Ošatku vysypeme najlepšie zemiakovým škrobom a bochník do nej umiestnime spojom hore.

Prikryté fóliou necháme finálne prekvasiť 2-3hodiny.

Pečieme so zaparením 10 minút na 250´C, následne plech vyberieme, teplotu stiahneme na 200´C a dopekáme ešte 20 minút.

Po vytiahnutí z rúry zaklopeme na chlebík zospodu. Ak znie duto, chlebík je prepečený.

Necháme vychladnúť na mriežke.

Úplne naj s domácou masťou a cibuľkou!

Dobrú chuť!