KOVÁČOV CHLIEB
Krásna básnička o ťažkej práci. Obdivujem minulý život. Teda ten, kedy sme nemali internet a čas zisťovali podľa slnka.
Pracovať pri ohni s rozhorúčeným železom, vedieť správne udrieť megaťažkým kladivom… To chcelo nielen drinu, ale i talent.
Vyprahnutý kováč po celodennej práci, s narobenými svalmi najmä na rukách musel mať kvalitnú stravu. Už len aby mali svaly tú správnu výživu.
Preto, keď som hľadela na tento chlieb a premýšľala o jeho názve, napadol mi kováč.
Výživný, sýty, mäkučký a nadýchaný aj napriek tomu, že je v ňom celozrnná múka. Námetu naň vďačím krstnej mame mojich detí.
*KOVÁČOV CHLIEB*
Na štartér potrebujeme:
150g ražnej celozrnnej múky
180g vody
1PL kvásku
– Suroviny zmiešame spolu a necháme prikryté na linky rozkvasiť 9-12 hodín podľa sily kvásku.
Ďalej potrebujeme:
150g špaldovej celozrnnej múky
340g pšeničnej chlebovej múky
30g pšeničných klíčkov
30g ovsených otrúb
290g vody
1 stredný uvarený a nastrúhaný zemiak
3čl soli
2čl mletej rasce
– Všetky suroviny zmiešame so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy. Cesto v mise prekryjeme fóliou a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
Počas tejto doby cesto prekladáme každú hodinu.
Prekvasené cesto dáme na pomúčenú dosku.
Premiesime v rukách a vytvarujeme bochník podľa tvaru ošatky.
-bochník do guľatej ošatky
– bochník do podlhovastej ošatky
Ošatku vysypeme najlepšie zemiakovým škrobom a bochník do nej umiestnime spojom hore.
Prikryté fóliou necháme finálne prekvasiť 2-3hodiny.
Pečieme so zaparením 10 minút na 250´C, následne plech vyberieme, teplotu stiahneme na 200´C a dopekáme ešte 20 minút.
Po vytiahnutí z rúry zaklopeme na chlebík zospodu. Ak znie duto, chlebík je prepečený.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Úplne naj s domácou masťou a cibuľkou!
Dobrú chuť!