KRAKONOŠOV CHLIEB

Krakonoš- pamätáte naň? Jeho múdrosť, zmysel pre spravodlivosť… Ochranca lesov:)
Sojka lietala vždy naokolo a dozerala na všetko, či je tak, ako má byť. Taká malá rozviedka:)
Keď vidím, ako sa príroda prebúdza, ako sa všetko začína zelenieť, hneď som mala tú rozprávku pre očami.
Inak to nešlo:) Musela som tú rozprávku zhmotniť v podobe chleba:)
Do cesta som použila zemiak. Ten dodá chlebu vláčnosť a jemnosť. Tvrdé, robustnejšie chute zŕn sú nadľahčené domácim kefírom.
Chlebík je mierne kyslý, čo je pre celozrnné chleby typické. Kyslosť je však príjemná, nie výrazná.
Sýtejší chlebík, ktorý vďaka kvásku a jeho pomalej fermentácií, dostane zo zŕn všetko, čo ponúkajú.
S nižším glykemickým indexom, väčšou stráviteľnosťou, ako zlepšovač imunity:)
Kto ešte stále váha nad kváskom, teraz je ten správny čas!
Aj Krakonoš by určite súhlasil- čo nič nestojí, za nič nestojí:)
*KRAKONOŠOV CHLIEB*
Na štartér potrebujeme:
100g ražnej celozrnnej múky
120g vody
1PL kvásku
        – Všetko spolu zmiešame, prikryjeme, aby sme zabránili obschnutiu a necháme na linke 12hodín.
Následne pridáme:
1 väčší uvarený zemiak (uvarený v šupke, vychladnutý a nastrúhaný najemno)
180g kefíru
50g ovsenej múky
50g jačmennej múky
250g špaldovej chlebovej múky
2čl soli
1 čl mletej rasce
1PL ľanových semienok
        – Všetky suroviny spojíme s kváskom a vymiesime cesto. Cesto je dosť hutné, správa sa inak, má inú konzistenciu, netreba sa však báť. Jednoducho len vymiesime cesto:)
Zmes prikryjeme a necháme 3hodiny kvasiť, pričom ho 3x preložíme.
Následne cesto preklopíme na pomúčenú dosku. Cesto premiesime v rukách. Dbáme pritom, aby sme do cesta zapracovali čo najmenej ďalšej múky.
Vytvarujeme bochník a dáme finálne vykvasiť do vysypanej ošatky.
Finálne kvasenie trvá cca 3hodiny.
Rúru si rozpálime s plechom, na ktorom budeme chlieb piecť i s plechom na zaparenie, na 250´C.
Po vložení bochníka na plech  vylejeme do spodného plecha hrnček vody, rúru rýchlo zatvoríme a pečieme 10minút.
Následne plech s vodou vyberieme, rúru vyvetráme a teplotu znížime na 200´C. Takto dopekáme 20minút.
Po vytiahnutí na chlieb zo spodu zaklopeme. Ak znie duto, je hotový. Môžeme ho dať chladiť na mriežku. Ak by ešte nebol, vrátime ho do rúry.
Chlieb nakrojíme až po úplnom vychladnutí.
Dobrú chuť!
POZN.: Kefír môžete vymeniť za vodu. Pri kvasení v ošatke som použila 750g ošatku.