KUKURIČNÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB

Tiež sa radi vraciate do detstva? Rada si pripomínam tie malé veľké starosti: chodenie do školy, driľovanie na klavíri a kreslenie Pľuščenka:) To bol môj obľúbenec.
Mama mala, a dokonca som zistila, že ešte stále má, hádam tristoročnú hlinenú nádobu, v ktorej piekla vždy kačku. A raz v nej upiekla chlieb. Pamätám si ten deň. Vôňa ma vylákala spoza klavíra a pri prvom pohľade mi bolo jasné, že metronóm si poťuká chvíľu sám:)
Poctivé maslo a domáci lekvár na chlebe, ktorého chuť bola drsne chlebová s dozvukom sladkosti. Bol kukuričný:) Aj pol bochníka som vedela ešte za tepla zbúchať:)
To bola moja sladká verzia. Slanú verziu som si urobila v kváskovej podobe. A veru. Zmenil sa len tvar chleba(keďže tú nádobu má mamina), ale detstvo to bolo. Pripadala som si ako kritik Ego, keď vložil do úst ratatouille.
*KUKURIČNÝ KVÁSKOVÝ CHLIEB*
Potrebujeme:
150g ražnej chlebovej múky
150g vody
1PL kvásku
        – Všetky ingrediencie spolu zmiešame a necháme na linke rozkvasiť 12hodín.
Následne pridáme:
250g pšeničnej chlebovej múky
150g kukuričnej múky
230g vody
2čl soli
        – Suroviny pridáme k rozkvasenej zmesi a vymiesime cesto(neľakajte sa, vďaka kukuričnej múke bude mať inú konzistenciu, nevšímajte si to, pracujte s cestom, ako ste zvyknutí).
Po vymiesení prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a každých 30-40minút preložíme. Prekladanie opakujeme 3-4x.
Následne si cesto dáme na trochu pomúčenú dosku, premiesime a vytvarujeme do ošatky na finálne kvasenie.
Kvasiť necháme cca 3hodiny.
Pečieme v rozohriatej rúre na 250´C prvých 10minút aj so zaparením, následne paru vyvetráme, teplotu znížime na 200´C a dopekáme ešte 20minút.
Chlieb je hotový, keď zospodu po zaklopaní znie duto.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s domácou masťou a cibuľkou, alebo maslom a lekvárom. Ale kľudne aj iné kombi:)
Dobré zmlsanie!
POZN.: Ak máte radi výraznú chuť kukurice, dajte pomer múk 1:1. Chuť a vôňa kukurice sa ešte umocní.