Kulajda od Naty
Niektoré jedlá sú tak zakorenené v životoch ľudí, že čo domácnosť, to iný recept. Tak sa stane, že to isté jedlo má mnoho tvárí, mnoho rôznych chuťových zážitkov. Ako táto tradičná polievka Kulajda. Má mnoho verzií. Vždy prekvapí svojou ráznosťou a lahodnosťou. Tento konkrétny recept učaroval mojim deťom a keď sa povie u nás kulajda, myslí sa práve táto verzia chutnej polievky.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Nr061_14FCA[/embedyt]
Tradícia
Tradícia teda zvyky sú u nás Slovanov dosť zakorenené. Zvyky sa u nás tradujú, odovzdávajú z pokolenia a na pokolenie. Vďaka nim je spojené budúce pokolenie s tým predchádzajúcim.
Mám rada tradície. Vraciam sa vtedy do detstva, ktoré vo mne vyvoláva pocit pokoja, istoty, bezstarostnosti. Žitie života v danom okamihu, ktoré sa nám dospelým akosi vytratilo.
U nás bol zaužívaný zvyk, že v nedeľu poobede sa pustila v rádiu rubrika „jubilantom“. Hrali tam dychovku na želanie pre oslávencov.
So starenkou som vždy „štelovala“ malé rádio, opierala naberačku o rádio, aby bol signál kvalitnejší a boli sme ticho. Vyšívali sme spolu rôzne dečky a prehozy. Pesničky ako Stella Mária, alebo Enom jednu maminku máš… a už starenka plakala od dojatia. Vtedy ešte neboli telenovely. 🙂 Vcelku ma to ani nebavilo- dychovky nebola zrovna moja šálka kávy.
No teraz, keď som unavená alebo potrebujem vypnúť, hádajte, čo urobím- no jasné, pustím si dychovky (odporúčam Kúty, Kúty a zatancovať si pritom. :))
Polievky
A ďalší zvyk? – Pomerne normálny a zabehnutý v každej domácnosti- polievka. Furt sme museli doma variť tie polievky, ktoré som nechcela jesť.
V nedeľu mi nedovolila mama, a dokonca ani starenka (a teda ona mi dovolila snáď všetko) jesť hlavné jedlo, pokiaľ som nezjedla polievku.
Robila som finty, že som zašpinila tanier a pochválila ich, že bola dobrá. Len aby som sa polievke vyhla. No vždy ma prekukli.
Môžete tipovať, čo sa deje teraz? So polievková.
Tak, ako som v puberte nechápala, že môj tatino si dáva polievku aj na raňajky a vravela si, že obed bude až o 4 hodiny, dnes si bežne ráno naberám z polievky a vychutnávam si ju počas celého dňa.
Milujem polievky. Každá lyžica polievky mi vlieva do tela silu a teplo, ktoré rozoženie aj splýn.
Naše zoznámenie s Kulajdou
Kulajda patrí k tradičným polievkam českej kuchyne. Jedná sa o hustú hríbovo – zemiakovú polievku. Niekedy sa pre svoju sýtosť volí aj ako hlavný chod.
Paradoxne som ju po prvý raz ochutnala v Žiline.
Počas cestovania na kurz kváskovania sme sa zastavili na obed v reštaurácii a ponúkali práve túto polievku. V popise mali ešte uvedené- hustá, krémová.
Myslela som si, že sa z nej aj najem. No bohate poslúžila kulajda nielen mne na zasýtenie, ale aj deti si dali a hneď hovorili, že ju musím urobiť aj doma.
Keďže neexistuje jednotný, univerzálny recept na polievku, zvolila som spôsob- čo dom dal. Vznikla kulajda super chute. Aj deti si chválili. Keďže sú v polievkach vyberaví (ako ja kedysi), veľmi ma to potešilo.
Moje poznámky k receptu Kulajda
- Často sa v receptúrach spomína aj smotana, vajce a kôpor. Určite odporúčam vyskúšať aj túto bohatú verziu polievky Kulajda.
- V prípade, že mám málo mrkvy, alebo momentálne mrkva „neobýva“ moju chladničku, pridám viac zemiakov.
- Ak mám v mrazničke vývar, vždy volím radšej ten, ako vodu. S vývarom je polievka chuťovo oveľa bohatšia.
- V prípade, že na zaliatie zeleniny použijem vodu, vsádzam na chuť a vôňu čerstvých byliniek v kombinácii so senovkou.
- Výborná je hneď, no na druhý deň, keď je taká odležaná, mi chutí ešte viac.
- Ak aj vy patríte k polievkovým maniakom s láskou k tradícii, na tejto stránke lidoviek som našla ďalšie super tipy na tradičné české polievky.
***KULAJDA OD NATY***
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky
2 mrkvy
1 petržlen
kúsok zeleru
2 PL hladkej múky
3 veľké hrste sušených húb
soľ
nové celé korenie
olivový olej
2 cibule
2 ČL celej rasce
bobkový list
čerstvý rozmarín
1,5L vody alebo vývaru
Postup:
Sušené hríby namočíme do vody.
Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
V hrnci rozohrejeme olivový olej, zeleninu restujeme pár minút a zasypeme múkou. Dobre premiešame do momentu, keď sa začne múka na dne hrnca lepiť a vytvorí biely povlak.
V tomto momente zalejeme zmes vodou, prípadne vývarom (to je ešte lepšie).
Pridáme celé očistené cibule a rascu.
Namočené hríby zlejeme, vodu z nich vytlačíme a pridáme do polievky spolu s čerstvým rozmarínom.
Kulajdu necháme variť na miernom ohni do zmäknutia zeleniny.
Nakoniec polievku osolíme podľa našej chuti a podávame.
Dobrú sýtu a povznášajúcu chuť!
Pozn.: Vyskúšajte aj túto sýtu polievku s feniklom, na ktorú dostávam veľmi pozitívne reakcie. Alebo polievka s červenou šošovicou? Na striedačku od rána do večera. 🙂