KVÁSKOVÁ PIZZA
Pizza. Kto by ju nemal rád? Nepoznám snáď nikoho, kto by pohrdol mäkkým cestom s chrumkavou kôrkou.
Vďaka variabilite receptu si môžeme prispôsobiť pizzu presne naším chutiam.
Niekto rád s kopou syra, iný s vajíčkom, ďalší len zeleninu… Jeden tenké cesto, druhý hrubšie..
Ja kváskové!
*KVÁSKOVÁ PIZZA*
Potrebujeme:
150g špaldovej celozrnnej múky
150g vody
1PL kvásku
– Suroviny najlepšie v sklenenej mise zmiešame spolu a necháme rozkvasiť na linke pri izbovej teplote 9-12 hodín.
Ďalej pridáme:
200g špaldovej hladkej múky
100g pšeničnej hladkej múky
50g semolíny
100g vody
2PL olivového oleja
1ČL soli
– Všetky ingrediencie zmiešame spolu so štartérom a vymiesime cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy.
Prikryjeme fóliou a necháme na linke 2 hodiny prekvasiť.
Následne cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, budú teda tri pizze s tenkým cestom.
Každú časť cesta premiesime rukami a vytvarujeme bochníček.
Takto necháme hodinu oddychovať. Bochníčky sú zakryté fóliou.
Medzitým si dáme rozpaľovať rúru na 250´C aj s kameňom(s kameňom bude rúra použiteľná asi o hodinu od zapnutia)
Každý bochníček trochu rozvaľkáme a rukami ponaťahujeme, aby bolo cesto pekne guľaté.
Prenesieme ho na papier na pečenie.
Na cesto dáme „čo dom dal“- paradajky, syr, šunku, brokolicu, kukuricu, plody mora, bylinky…..
Keď je kameň rozpálený, cesto prenesieme na kameň(ja používam z ikey takú tenkú dosku na krájanie akurát vo veľkosti plechu. Ale môže to byť aj plech bez okraja- v tescome som videla, či originál sádzačka do pece, alebo v home-made verzii- tvrdý kartón.)
Pizzu pečieme 3-4 minúty.
Po vytiahnutí je pizza stále mäkká, nevysušená, ale prepečená.
Dokonalosť! Že by odzvonilo pizzériám?
Dobrú chuť!
TIP: Ak nemáte kameň, použite plech:) V prípade, že holdujete hrubšej pizzi, cesto rozdeľte na dve časti a pečte 5-6minút.