Kváskové medovníky
Vianoce sa mi spájajú so stromčekom a škoricovo sladkou vôňou medovníkov. Každoročné pečenie, zdobenie, potom zakazovanie, aby sa neminuli a nakoniec výzva k jedeniu, lebo ich veľa ostalo… Aj vy to takto poznáte? U nás doma sa pečú kváskové medovníky. Pečiem ich veľakrát. Akosi sa rýchlo strácajú… potajomky:)
“Byl jsem tu. Fantomas”
Celé detstvo som poznala medovníky ako trvdšie vianočné pečivo, ktoré som si namáčala do mlieka alebo čaju. Keď už neboli salónky, ktoré som naschvál zo stromčeka zhadzovala, boli aj medovníky dobré. Jéjda 🙂 naschváľ som zavadila do stromčeka, aby salónka spadla- okatejšie to byť už nemohlo… 🙂
Ako som spoznala svojho muža, zistila som, že medovníky sú mega pochúťka. Vtedy ešte moja budúca svokra bola vychýrená pekárka medovníkov. Kľudne by sa tým aj uživila. Musela ich skrývať, aby sme ich nepojedli, no vôbec jej to nepomohlo. Mizli okamžite. Raz tam našla namiesto medovníkov len odkaz od Fantomasa- “Byl jsem tu.” Asi by ma porazilo 🙂
Med- strava bohov
Bohvie, kedy napadlo ľuďom spojiť múku s medom, ale bolo to asi hoooodne dávno. Upatlanú zmes upiekli v hlinenej nádobe a aj po dlhšej dobe bola vláčna, mäkká a mňam. Teda pre nich.
Med Slovania považovali za jedlo bohov, preto na honosnú chvíľu volili honosné jedlá.
A niet divu. Táto viskózna tekutina zvláštnej chute vzniká zahusťovaním sladkých štiav- najmä nektáru kvetov.
Med sa nepokazí, pretože má v sebe veeeľa cukru a ani nezačne kvasiť, pretože obsah vody je mizivý.
História samotného medu je datovaná pred 2000 rokmi p.n.l., keď ho spomínaju Egypťania ako liek na hojenie rán.
Med sa považuje za superpotravinu, pretože:
- Redukuje jazvy
- zvyšuje schopnosť obnovenia tkaniva
- zvyšuje imunitu organizmu
- preventívne ochraňuje pred rakovinou hrubého čreva
- v žalúdku je zásadotvorný
- účinný pri zápche i hnačke
- podporuje krvotvorbu
- je účinný ako pomocná liečba pri vredoch žalúdka
- znižuje krvný tlak
- pomáha pri nervozite, podráždenosti, nespavosti či nepokojnom spánku
- je skvelý pri chrípke, prechladnutí aj angíne.
Poznáme tieto druhy medu:
- surový, jednodruhový, viacdruhový, medovicový, zmiešaný, ochutený, medicínsky, sušený, a iné.
Teda pochopiteľne, medovníky boli veľmi exkluzívne jedlo.
Receptúra medovníkov prechádzala postupne vývojom a v dnešnej dobe okrem múky a medu nájdeme v ceste škoricu, klinček, kardamóm, zázvor, orechy, vajce, mlieko… Receptúry sa líšia od jednotlivých oblastí.
V mojej kuchyni sa udomácnil recept mojej svokry. Je proste dokonalý. Má však jedinú chybičku. Nikdy nevieme, koľko múky presne potrebujeme. Vraj akurát.
Moje postrehy k receptu kváskové medovníky:
- Chlebová múka je pevnejšia, viac sa osvedčila. Ale aj z hladkej špeciálky sú ok (podľa mňa sú skôr viac tvrdšie).
- Je naozaj nevyhnutné, aby sme postupovali presne podľa návodu. Každá múka je inak savá, aj v mede je vždy rozdiel. Múku skrátka treba pridávať nakoniec a postupne.
- Múky volíme také množstvo, aby bolo cesto kompaktné, tuhšie a takmer nelepivé.
- Je lepšie cesto spracovávať vo finále na pracovnej doske. Lepšie cítime jeho textúru.
- Pozor na množstvo medu. Musia to byť zarovnané lyžice. Ak bude medu viac, cesto bude lepivé, zbytočne bude naberať ďalšiu múku a v rúre sa môžu medovníky rozliať.
- Cesto môže v chladničke na nás čakať aj 2 dni. Dlhšie už nie je dobre, v cestom sa horšie pracuje a aj po upečení “už to nie je ono”.
- Na plechu nechajme kváskové medovníky finálne vykvasiť. Ak kvásku nedoprajeme čas, mohli by sa pri pečení vyduť a vnútri by znikla “jaskyňa”.
- Po vytiahnutí z rúry majme nachystané vajce na potieranie, aby sa stihlo na horúcich medovníkoch tepelne spracovať.
- Medovníky natierame džemom. keď sú ešte vlažné a namáčame ich hneď po vychladnutí. Následne ich skladujeme v dóze.
- Z uvedenej dávky nám výjde asi 4 plechy kváskových medovníkov, cca 80 nezlepených kusov.
***KVÁSKOVÉ MEDOVNÍKY***
Na cesto potrebujeme:
360 g mletého cukru
4 vajcia
2 ČL mletej škorice
4 PL tekutého medu
1 PL materského kvásku
700 g špaldovej chlebovej múky
Na dokončenie potrebujeme:
1 vajce
Jahodový džem
Horkú čokoládu (nie je potrebná)
Postup:
Na pracovnú dosku si dáme mletý cukor. Pridáme s nemu škoricu a premiešame. Vytvoríme akokeby kopec, do stredu ktorého urobíme prstom širšiu jamku.
Do jamky dáme vajcia, materský kvások a med. S množstvom medu sme veľmi presní.
Do misky si odvážime múku.
Najprv spracujeme zmes na doske. Postupne do nej pridávame múku. Koľko presne pojme cesto finálne je vždy rozdielne- záleží od veľkosti vajec, savosti múky, množstve a kvality medu… Preto dosýpavame múku po častiach. Vždy, keď je múku vmiesená do cesta, prisypeme ďalšiu.
Cesto má byť tuhšie a len málo lepivé.
Vymiesené cesto dáme do misky a prekryjeme fóliou.
Alebo necháme cesto na pracovnej doske a prekryjeme ho miskou, v ktorej sme mali naváženú múku.
Cesto necháme oddychovať pri izbovej teplote 2 hodiny.
Následne cesto dáme do sáčika a necháme v chladničke aspoň 12 hodín.
Pred vaľkaním si cestom vytiahneme na linku a necháme trochu otepliť, asi 30 – 45 minút.
Cesto vaľkáme na mierne pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm.
Formičkami vykrajujeme z cesta rôzne tvary a dávame na plech vystlaný papierom na pečenie.
Zaplnený plech medovníkami prekryjeme fólou a kváskové medovníky necháme finálne vykvasiť na plechu. Asi 1 hodinu.
Nachystáme rozhabarkované vajce do pohára.
Rúru si rozpálime na 250´C. Kváskové medovníky dáme piecť do rozhriatej rúry na pár minút.
Treba ich sledovať. Mierne nahnedlá farba značí, že sa pýtajú už von.
Ihneď po vytiahnutí ich potrieme vajíčkom. Vďaka tomu, že sú také horúce, vrstva vajíčka sa tepelne na nich spracuje. Zostanú nádherne leské.
Po natretí vajíčkom môžeme dať do rúry ďalší plech.
Upečené medovníky ešte zatepla natierame džemom a zlepujeme spolu.
Z polovice ich môžeme namočiť do rozpustenej horkej čokolády. Budú mäkké a vláčne.
Skladujeme v dóze pod zámkom- miznú záhadne rýchlo 🙂
Dobrú chuť!