KVÁSKOVÝ CHLIEB S MELASOU
Už dlho som sa pohrávala s myšlienkou dodať chlebu tvrdosť nasladlej zeme. Vždy som si predstavila pole plné slnečníc. Ani neviem, prečo…
Pri zahryznutí je ako orech. Zemitá chuť, ktorá sa nasladlo rozvíja a končí nenútenou slanosťou.
Som spokojná, môj najväčší chlevový kritik- môj muž- je spokojný. A to je čo povedať!:)
*KVÁSKOVÝ CHLIEB S MELASOU*
Potrebujeme:
150g ražnej múky
150g vody
1PL kvásku
– Suroviny zmiešame spolu v miske, zakryjeme fóliou a necháme 12hodín rozkvasiť.
Následne pridáme:
200g špaldovej celozrnnej múky
100g pšeničnej chlebovej múky
100g hladkej múky
220g vody
2PL slnečnicových semienok
1čl melasy
2čl soli
– Ingrediencie pridáme ku kvásku a vymiesime krásne hladké cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy, trvá to asi 10minút.
Cesto prikryjeme a každých 30-40minút preložíme. Prekladanie opakujeme 3-4krát.
Cesto premiestnime na mierne pomúčenú dosku, premiesime rukami a vytvarujeme bochník, ktorý dáme finálne vykysnúť do vysypanej ošatky.
Prikryté necháme 2-3hodiny vykysnúť, záleží od teploty.
Pečieme so zaparením na 250´C prvých 10minút, následne plech s vodou zo zápary vyberieme, teplotu stiahneme na 190´C a dopekáme 30minút.
Po vytiahnutí z rúry zaklopeme na bochník zospodu. Ak je zvuk dutý, chlieb je upečený.
Necháme vychladnúť úplne na mriežke a až potom nakrojíme.
Dobrú chuť!